Sådan klarer du forårsrengøringen

Skinner forårssolen ubarmhjertigt ind på nullermænd og nussede gulve? Læs her, hvordan du får gjort hovedrent.
På med den gule gummihandske og i gang! Det er rart bag efter!
På med den gule gummihandske og i gang! Det er rart bag efter! SCANPIX arkiv

Det er ikke sjovt at gøre rent - men det er dejligt, når det først er overstået. Et par gange om året er det en rigtig god ide at få gjort hovedrent, hvor du kommer ned i alle de hjørner og afkroge, du ellers plejer at springe over.

- Hovedrengøring handler jo om at komme ud til alle de områder, man normalt ikke når. Det er både bag døre, ovenpå skabe, de øverste hylder, lampeskærmene mv., siger Michael René, der ekspert i rengøring og hygiejne samt forfatter til bogen "Håndbog i praktisk hjælp”.

Han peger på, at man særligt skal fokusere på køkken, badeværelse og entré, når hovedrengøringen står på forårsprogrammet, fordi det typisk er de steder, der trænger mest.

Forbrænd flere kalorier med rengøring. På Femina.dk kan du læse om, hvordan du forbrænder 1.000 kalorier på en dag uden at træne.

Den hurtige tur er ikke nok

Rengøring i køkkenet indebærer bl.a. at vaske køleskab og ovn af, tømme køkkenbordet for ting og tørre bordet af for generelt at sikre en bedre køkkenhygiejne og minimere forekomsten af sygedage.

Husk også at fokusere på opvaskemaskinen, hvor du fjerner madrester i filteret, vasker gummikanten af med en opvaskemiddelblanding og kører et opvaskeprogram igennem med særligt maskinopvaskemiddel ved 60 grader.

- På badeværelset skal man gerne nå mere end at give toilettet den hurtige tur med en børste. Tag alle kanter, toiletbrættet, brusenichen og vasken. Få smidt gamle, halvtomme beholdere ud og rens afløbet i både køkken og bad, siger Michael René.

I entréen, hvor der er mange jordbakterier fra vores skosåler, skal dørmåtten rystes, og der skal støvsuges og vaskes grundigt. Kommer jordbakterierne med rundt i huset - og i værste fald køkkenet - kan man blive ganske syg af de resistente bakterier.

Deler du seng med husstøvmider? Læs på Søndag.dk, hvor skadeligt det kan være.

Her får du flere af Michael Renés hovedrengøringstips:

- Gør rengøringen motiverende for dig selv og familien. Tag noget behageligt tøj på, skru op for musikken og hyg dig med det, så det bliver en bedre oplevelse.

- Hav fixpunkter i løbet af året, hvor du gør hovedrent. Eksempelvis jul, påske, forår eller efterår.

- Gør altid rent oppefra og ned, så gulvet altid er det sidste, du ordner.

- Brug universalrengøringsmiddel til det meste i hjemmet. Brug dog gerne brun sæbe til ovnen og kogeplader, opvaskemiddel til køleskabet, syre til afkalkning, toiletrens samt specialmidler til gulve og glaskeramiske kogeplader.

- Husk at bruge handsker til de skrappe rengøringsmidler.

- Kend rengøringsmidlernes styrker og begrænsninger, så du altid bruger det rigtige produkt.

Mia Qvist Scheelsbeck, FEMINA, Aller Media

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.