Sådan kan du spotte en psykopat

Psykopater mangler et menneskeligt hverdagstræk, som de fleste af os har.
Gaber din kollega eller partner, smitter det - og du begynder selv at gabe. Men ikke hvis du er psykopat.
Gaber din kollega eller partner, smitter det - og du begynder selv at gabe. Men ikke hvis du er psykopat. Foto: SCANPIX arkiv

De er uhyggelige og manipulerende, hvad enten man møder dem på jobbet eller i privatlivet. Det handler om mennesker med personlighedsforstyrrelsen psykopati - en forstyrrelsen, der er stor opmærksomhed på i disse år.

Ifølge et nyt studie, som Søndagsavisen omtaler, kan det faktisk være ret nemt at spotte en et menneske med personlighedsforstyrrelsen. Noget så simpelt som et smittende gab kan nemlig afsløre en psykopat, oplyser Søndagsavisen, der henviser til det britiske site psyblog.

Når du begynder at gabe, fordi kollega gør det, er det nemlig udtryk for empati og et socialt tilhørsforhold til den anden person.

Men psykopater er egoistiske, manipulerende, dominerende og mangler ganske enkelt evnen til at føle og udvise empati. Derfor vil de potentielt ikke føle trang til at gabe, hvis de ser en anden person gabe, konkluderer forfatteren bag den nye undersøgelse Brian Rundle.

– Du gaber måske, selvom du ikke selv har behov for det. Vi kender det alle sammen og undrer os altid over hvorfor (vi gaber, red.). Så jeg tænkte, at hvis gaberi er relateret til empati, så vil jeg vædde på, at psykopater gaber en del mindre. Så jeg valgte at teste det, citerer Søndagsavisen ham for at sige.

Og hans tese viste sig at holde vand. Folk med psykopatiske træk var langt mindre tilbøjelige til at gabe, blot fordi de så andre gabe, viser studiet. Brian Rundle understreger dog, at man ikke kan konkludere, at et menneske er pyskopat, blot fordi det ikke gaber, hvis de ser en anden person gabe.

- Men det, studiet fortæller os, er, at der er en neurologisk forbindelse, noget overlap, mellem psykopati og et smittende gab. Så det er et godt sted at begynde at stille flere spørgsmål, siger han.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.