Almindelig travlhed kan hurtigt blive til længerevarende stress, men sunde kostvaner er en vigtig del af strategien til at give dig overskud til at forebygge og overvinde stress.
Blandt andet er det en godt idé at gå efter både protein, kulhydrater og fedt, når du skal spise.
10 madvarer der forebygger stress. Læs mere på in.dk
– Du skal gå efter den sunde trekløver med fuldkornsprodukter, der er fyldt med både fibre og kulhydrater og giver energi. Sundt fedt fra f.eks. fisk, nødder og olier er guf for hjernefunktionen. Og protein fra f.eks. fjerkræ, magre mejeriprodukter og bælgfrugter mætter godt, siger ernæringsekspert Christian Bitz til Femina.
Styr din stress og slank dig. Læs mere på femina.dk
Han har lavet en liste over mad med krudt i, som du kan gå efter for at forebygge stress.
Kartofler
Naturens egen lykke-knold. Stivelse og kulhydrater øger udskillelsen af serotonin og gør dig i bedre humør.
Fuldkornsprodukter
Rugbrød og andet med fuldkorn indeholder B-vitaminer, der øger dannelsen af dopamin, der er med til at give en generel følelse af velvære. Fuldkornsprodukter er også med til at holde blodsukkeret stabilt.
Fisk og skaldyr
Skaldyr og fisk er rige på selen. Ny forskning har fundet en sammenhæng mellem mangel på selen og dårligt humør. Desuden er fede fisk med et højt indhold af omega-3-fedtsyrer med til at give en bedre hjernefunktion.
Kød og bælgfrugter
Højt indhold af protein, der nedbrydes til aminosyrer og bruges som byggesten i dannelsen af bl.a. adrenalin og nor-adrenalin, der gør dig ”klar til kamp”. Spis lidt mager bacon til morgenmad - det gør dig glad langt op ad dagen.
Chili
Capsaicin (det stærke i chili) øger udskillelsen af endorfiner, der er morfinlignende stoffer, som virker bedøvende og giver en behagelig fornemmelse i hele kroppen – præcis som en lang løbetur, succes og sex kan gøre det.
Mørk chokolade
Hvis du virkelig har brug for et hurtigt humør-boost, så er især mørk chokolade effektivt. Chokolade indeholder et fedt-molekyle, der ligner det aktive stof, som findes i marihuana. Jo højere kakaoindholdet er, des bedre er virkningen.
Af Marie Tromborg, Aller Media