Sådan kan du investere i din arbejdsplads

Nye skattefordele ved medarbejderaktier er netop trådt i kraft. Læs her, hvordan de kan komme dig til gode.
Hvis din chef kommer til dig med et tilbud om at få dele af din løn udbetalt i medarbejderaktier, kan det være en ekstra overvejelse værd.
Hvis din chef kommer til dig med et tilbud om at få dele af din løn udbetalt i medarbejderaktier, kan det være en ekstra overvejelse værd. Foto: Colourbox.dk/free

Hvis din chef kommer til dig med et tilbud om at få dele af din løn udbetalt i medarbejderaktier, kan det måske være en ekstra overvejelse værd.

Fra 1. juli er nye skattefordele trådt i kraft, som gør det mere attraktivt at have medarbejderaktier.

De nye skatteregler betyder, at en medarbejder kan vente med at betale skat af sine aktier, indtil aktien skal sælges igen. Før i tiden skulle man løbende betale skat af sine aktier eller optioner, før man overhovedet havde set skyggen af en gevinst.

Hvis man tror på sin arbejdsgivers fremtid, er der dermed mulighed for at gøre en god investering og samtidig spare en del kroner i skat. Omvendt kan man, fordi man får dele af sin løn udbetalt i aktier, slippe for at betale helt så meget i skat af sin lønindkomst.

Ordningen vil derfor især være interessant for højtlønnede, der betaler topskat, vurderer skatteekspert hos revisionsfirmaet Deloitte, Richardt Tabori Kraft.

- Alle virksomheder kan bruge dem, men ordningen vil nok i høj grad blive brugt til at tiltrække og fastholde nøglemedarbejdere, siger han.

Og hvis din chef pludselig skulle smide et tilbud om at investere i medarbejderaktier på dit bord, er der ifølge Richardt Tabori Kraft flere ting, man skal være opmærksom på.

- Hvis man får tilbudt sådan en ordning, er det vigtigt, at man får helt styr på de skattemæssige konsekvenser ved ordningen, og om det overhovedet er den nye ordning, man får tilbudt. Der er nemlig en række betingelser, der skal være opfyldt, før man kan blive en del af den, siger han.

Richardt Tabori Kraft påpeger, at der vil være virksomheder, der fortsætter med at bruge den gamle ordning. Derfor er det vigtigt at vide præcis, hvad chefen tilbyder.

Derudover er det vigtigt, at du sætter dig ind i, om der er en bindingsperiode på din medarbejderaktie, og hvordan du er stillet, hvis du pludselig skulle vælge at forlade virksomheden.

Men det helt afgørende punkt er, om man tror på, at aktierne i den virksomhed, man er ansat i, vil stige. Og om man har lyst til at investere i sin arbejdsplads, siger direktør i rådgivningsfirmaet uvildige.dk Hans Peter Christensen.

- Hvis man investerer i sit eget firma, har man en god fornemmelse af, hvad der sker, og man har mere indsigt i firmaet. Omvendt kan man både risikere at blive fyret og miste sin investering, hvis det går dårligt for firmaet, siger Hans Peter Christensen.

Fakta om medarbejderaktier:

- De nye regler kommer som følge af, at Folketinget har vedtaget ligningslovens paragraf 7P.

- De nye regler betyder, at du først beskattes, når du sælger din medarbejderaktie igen.

- Din eventuelle gevinst bliver beskattet som aktieavance og ikke som løn. Det betyder normalt en lavere beskatning.

- Aktieindkomst beskattes typisk med 27 procent og ved store gevinster 42 procent.

- Du kan læse mere om reglerne på www.skat.dk

/ritzau/FOKUS

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.