Sådan kan du forebygge hovedpine

Øvelser og den rette kost kan redde dig fra at døje med hovedpine.

35-årige Jacob Søndergaard er sundhedsrådgiver og foredragsholder og har gennem de sidste 13 år udviklet tre ganske enkle øvelser, som man selv kan lave for at forebygge hovedpine. Øvelserne får hjernen til at slappe af, hvilket mindsker de spændinger, der giver hovedpine (eller smerter andetsteds i kroppen). I Familie Journal beskriver han de tre gode øvelser:

Øvelse 1 – øjenøvelsen

Stå helt oprejst og før din pegefinger op, så du holder den i strakt arm foran næsen. Stil skarpt på spidsen af pegefingeren og før derefter fingeren ind mod næsen, mens du hele tiden sørger for at holde fokus på pegefingerens spids. Dernæst fører du igen pegefingeren frem i strakt position foran næsen. Det er vigtigt, at du konstant stiller skarpt på pegefingeren.

Se, hvordan du udfører de tre øvelserne, i videoen her på Familiejournal.dk

Øvelse 2 – synkeøvelsen

Stå helt oprejst, rank ryggen og træk hagen tilbage, så du laver en dobbelthage. Derefter synker du to-tre gange, mens du er i den position. Øvelsen gentages tre gange frem og tilbage. På denne måde arbejder du med bindevævet omkring halsen.

Læs her: Hvordan alternativ behandling kan hjælpe på din hovedpine

Øvelse 3 – nervemobilisering

Stå helt oprejst og hold dine arme strakt ned mod jorden. Bøj dine håndled, så håndfladen peger mod jorden, og fingrene peger udad. Før herefter armene 90 grader op, så håndfladerne peger i hver sin retning, og fingrene stikker opad. Dernæst bevæger du skuldrene rundt i cirkler, mens du holder hænder og arme i samme position. Øvelsen gentages tre gange.

Se også:

Hvis nerverne sidder i klemme i muskler og bindevæv, kan det give smerter og ubehag. Når du udfører øvelsen, kan du mærke strækket i fingrene, på indersiden af armen eller i nakken – det er helt okay, og det skal være sådan.

Øvelserne skal udføres to gange et minut om dagen. Det vigtigste er ifølge Jacob Søndergaard, at de udføres fokuseret og præcist, og at man gør det ofte, men ikke længe ad gangen – så kan ens nervesystem nemlig blive overvældet.

Helsetips til hovedpinen

Man regner med, at 9 ud af 10 tilfælde af hovedpine skyldes spændinger, hvor massage gør underværker, gerne understøttet af aktive cremer som Ice Power eller Perskindol.

Men også urter kan være effektive mod hovedpine. Laurbærblade for eksempel i en kop te er kendt for at lindre smerter, og te af timian eller citronmelisse er også skattet i kampen mod hovedpine. Kompres af timian på ømme nakkemuskler anbefales i øvrigt også ved spændingshovedpine.

Særlig effektiv er urten matrem, der har margeritlignende blomster. Hæld kogende vand over et par friske blade. Pilebark, der indeholder salicylsyre, er en klassiker. Lav te af 1 tsk. stødt, tørret bark eller lad pilebark trække i snaps knap en måned. Hold dig fra pilebark, hvis du er allergisk over for aspirin.

Aktiv kost

Hvidløg sætter en stopper for blodets klumpen sig sammen, der kan sætte skub i en hovedpine;

  • Ingefær er et velkendt middel, også mod hovedpine, og rød chilipeber, der indeholder stoffet
  • Capsaicin, hæmmer smerteimpulser, så drys godt med cayennepeber i kosten.
  • Den gamle lægeurt portulak, der gror flittigt som vintergrønt ukrudt, er også god at mikse i salaten, fordi den indeholder meget magnesium – det samme gør spinat, bønner, havre og fuldkorn. Magnesium er særlig vigtig for kvinder, der døjer med hovedpine og muskelsmerter.
  • Fisk af den fede slags med masser af omega-3-fedtsyrer er også med på listen over fødevarer, der ruster mod hovedpine.

Af Mary Steengaard, Familiejournal.dk, Aller Media

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.