Sådan har sommerens klipklapper ødelagt dine fødder

Det kan være en rigtig hård omgang for et par fødder at gå omkring i klipklapper.
Du får luft mellem tæerne, men for din krop er klipklappere ikke det sundeste.
Du får luft mellem tæerne, men for din krop er klipklappere ikke det sundeste. Foto: SCANPIX arkiv

Af redaktionen, SØNDAG, Aller Media

Rigtig mange har gået rundt i den danske sommer eller på en ferie sydpå i klipklapper, der giver masser af luft til fødderne. Men det er bestemt ikke det bedste fodtøj at vælge.

Det er nemlig både hårdt for kroppens led, ankler, knæ, hofter og rygsøjlen at gå rundt i de flade sko. Sådan lyder det fra Hanna Tómasdottir, der er fysioterapeut, osteopat og medlem af medlem af SØNDAGS sundhedspanel.

- Klipklapper sidder som regel ikke godt på fødderne, og så er de oftest helt flade. Netop da de fleste klipklapper er så flade og tynde, resulterer det i, at stødabsorberingen under gang eller løb for den sags skyld bliver for hårdt for vores led. Det vil sige, at stødabsorberingen under gang i højere grad foregår i vores ankel-, knæ- og hofteled samt i bækkenets led og rygsøjlen. Det kan resultere i irritation og smerter omkring vores led, forklarer Hanna Tómasdóttir.

Effektiv slankekur: Tab fem kilo på to uger uden at være sulten

Vi spænder op i føddernes muskler

Herudover sidder klipklapperne heller ikke særligt godt fast på foden, og det betyder faktisk, at vi ændrer den måde, vi går på. Vi spænder op i føddernes muskler i et forsøg på at kompensere for det.

Foden er også endnu mere udsat, hvis man er platfodet.

Læs på Søndag.dk, hvorfor du kun skal løbe de korte ture

- Fodens naturlige svang, fodbuen, bidrager nemlig til optimeret stødabsorbering. Denne svang udlignes, hvis du er platfodet, og de flade klipklapper understøtter ikke foden svang eller fodbuen, siger eksperten.

Hvis man alligevel ikke er helt klar til at droppe klipklapperne om sommeren og på ferie, anbefaler Hanna Tómasdottir mærket Fitflops, hvor bunden er ekstra tyk og lavet på en måde, så den absorberer stød bedre end andre typer, og så sidder de også bedre på foden, lyder rådet.

Se også:

 

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.