Sådan handler du sikkert medicin på nettet

Flere og flere danskere køber medicin på nettet. Det er vigtigt at være opmærksom, ellers kan det ende med at blive farligt og ulovligt.
I 2014 blev 4.604 pakker med ulovlig medicin beslaglagt i tolden.
I 2014 blev 4.604 pakker med ulovlig medicin beslaglagt i tolden. Foto: Colourbox/COLOURBOX.COM

Med kun et par enkelte klik med musen kan du bestille din medicin på nettet og få den leveret lige til døren. Det har danskerne opdaget, og flere og flere bestiller medicin over nettet.

Men det er vigtigt at se sig for inden man klikker antibiotika eller smertestillende piller hjem, for det kan nemlig være både farligt og ulovligt.

I Danmark skal hjemmesider og netapoteker være godkendt af Sundhedsstyrelsen, før de må sælge lægemidler på internettet, og det samme system gælder i andre EU-lande. Problemerne opstår, når forbrugerne køber medicin fra en hjemmeside, der ikke er godkendt.

- Lige så snart du bevæger dig udenfor EU eller handler på en side, der ikke er godkendt, kan du ikke være sikker på, hvad produkterne indeholder. Derfor kan du sagtens risikere at få nogle slemme bivirkninger, og nogle får det rigtigt dårligt af produkterne. I bedste fald har de ingen effekt, og så er det jo bare spild af penge, siger Stine Gregers Hørsøe, jurist i Sundhedsstyrelsen, til Ritzau Fokus.

Hos Lægeforeningen advarer man også forbrugerne mod at købe medicin fra uautoriserede hjemmesider. Nogle hjemmesider sælger også medicin, der normalt er receptpligtigt på apoteket, og det skal man især holde sig fra.

- Hvis man ulovligt bestiller receptpligtigt medicin uden at have haft en læge eller apoteker inde over, så får man ikke den rigtige vejledning, og derfor ved man dybest set ikke, hvordan produkterne vil påvirke en. Man ved ikke, om det er det rigtige medicin, man får, og så er man altså lidt på herrens mark, siger Michael Dupont, der er formand for Lægemiddel- og Medikoudvalget i Lægeforeningen, til Ritzau Fokus.

Det er ulovligt at indføre medicin i Danmark fra lande uden for EU. Det kan være svært for forbrugerne at gennemskue, for selvom medicinen bestilles på en europæisk hjemmeside, så er der en risiko for, at pakken sendes fra et land uden for EU - og så bliver den konfiskeret i tolden. Hvis det sker gentagne gange, kan forbrugeren risikere at få en bøde af politiet.

I 2014 blev 4.604 pakker med ulovlig medicin beslaglagt i tolden, og i 2015 er der indtil videre blevet konfiskeret 813 pakker. Det er især potensmidler og slankemidler, der bliver beslaglagt, men også smertestillende medicin og antibiotika bliver købt ulovligt på internettet.

- Mange synes måske, at det er pinligt at gå til lægen og bede om eksempelvis potensmidler, og så er det lettere at bestille det på internettet. Udvalget er ofte også større og eksempelvis mange af de slankemidler, der bliver indført, er ulovlige at sælge i Danmark, siger Stine Gregers Hørsøe.

Hos Sundhedsstyrelsen opfordrer man til, at forbrugerne altid kontrollerer, om hjemmesiden er godkendt, før de handler på nettet. Hvis hjemmesiden er godkendt, er det lige så sikkert at købe medicinen på internettet som på apoteket.

Fakta: Sådan handler du sikkert medicin på nettet:

- På Sundhedsstyrelsen hjemmeside kan du se en oversigt over de netapoteker og hjemmesider, der er godkendt til at sælge medicin i Danmark.

- Hvis produkterne er for billige, bør alarmklokkerne ringe.

- Falske hjemmesider kan ofte spottes ved at tjekke sproget. Hvis der er mange stave- og formuleringsfejl, er hjemmesiden ofte falsk.

- Tjek, om der er kontaktoplysninger på hjemmesiden. Hvis der kun er en kontaktformular uden telefonnumre, adresse eller navne, skal du holde dig fra siden.

- Tjek altid, hvor produkterne sendes fra. Sendes de fra et land udenfor EU, er de ulovlige at indføre.

- Receptpligtigt medicin skal altid ordineres af en læge.

- Fra 1. juli får alle hjemmesider i EU, der er godkendt til at sælge lægemidler, et mærke på hjemmesiden.

/ritzau/FOKUS

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.