Sådan håndterer betjente arbejdsdage med brutale drab

Det er hårdt for de betjente, der kommer ud til situationer som familietragedien i Ulstrup, fortæller formand for Østjyllands Politiforening Heino Kegel.
Mandag rykkede politiet ud til et parcelhus i Ulstrup ved Randers, hvor seks mennesker blev fundet døde.
Mandag rykkede politiet ud til et parcelhus i Ulstrup ved Randers, hvor seks mennesker blev fundet døde. Foto: Bo Amstrup/Scanpix

Mandag blev en familie på seks fundet døde i et parcelhus i Ulstrup sydvest for Randers, heriblandt fire børn i alderen tre til 16 år. 

Den tragiske sag har vakt opsigt ikke bare i lokalsamfundet, men også i resten af landet. 

Og det er også noget, der påvirker de betjente, der kommer først til stedet og arbejder med efterforskningen. 

Det fortæller nyvalgt formand for Østjyllands Politiforening Heino Kegel. Han understreger, at han ikke kan sige noget om den konkrete sag, men udtaler sig mere generelt.

- Det er en meget hård belastning for de kolleger, der er ude i sådan nogle situationer, siger han og fortæller, at man ved særlig hårde hændelser altid afholder en såkaldt debriefing, hvor betjente bliver tilbudt den psykologiske hjælp, de har brug for.

Taler med kollegerne

I sagen fra Ulstrup er det efter alt at dømme en 45-årig familiefar, der har slået sin kone og fire børn ihjel for derefter at tage sit eget liv. Det meddelte Østjyllands Politi tirsdag i en pressemeddelelse.

Og sager med døde børn er særligt ubehagelige for betjentene, forklarer Heino Kegel.

- Det er altid værre, når der er børn involveret, siger han.

Og betjentene, der arbejder med sådan en sag, benytter sig ikke bare af professionel hjælp, men også kollegerne spiller en stor rolle i at få bearbejdet de ubehagelige oplevelser.

- Man bruger hinanden rigtig meget. Førhen var politifolk måske ikke så gode til at tage imod den professionelle hjælp. Der brugte man hinanden meget. Det gør man stadigvæk, men man er også blevet bedre til at tage imod hjælp udefra. Men man bruger hinanden rigtig meget. Det er lige så tit det, der gør, at man kommer igennem alle de oplevelser, som man kommer ud for som politimand, siger Heino Kegel Avisen.dk.

"Man bliver hærdet"

Betjentene bliver på deres uddannelse introduceret til, hvad man kan forvente at komme ud til, ligesom man får nogle værktøjer til, hvordan man kan bearbejde oplevelserne. Men det er erfaringen, der virkelig batter, når ubehagelige oplevelser skal tackles, mener Heino Kegel.

- Det kommer med tiden. De første par gange, man er ude til sådan nogle ting, er altid de værste, så lærer man, hvordan man skal tackle det. Så bliver man også lidt hærdet, siger Heino Kegel og forklarer:

- Man lærer at distancere sig i forhold til det, man ser og oplever. Hvis man skal tage det nært hver eneste gang, så bliver den rygsæk, som vi alle sammen bærer rundt på, hurtigt fyldt op.

Det er også nødvendigt med distancen i mødet med pårørende og ofre.

- Man forventer, at når politiet kommer, så optræder de professionelt, og at det er dem, der kan holde hovedet koldt. Det er ikke fordi, man ikke føler med de pårørende og ofrene, det gør man, man lærer bare at se tingene på en anden måde, siger Heino Kegel.

Avisen.dk har forsøgt at få en kommentar fra Østjyllands Politi, der ikke ønsker at udtale sig i sagen.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.