Sådan guider du dine børn igennem verdens katastrofer

Det er en hård tid, som vi lever i, men hvor meget skal børnene egentlig involveres?
Det er ikke nemt at være forældre, når ens barn begynder at opdage, at verden ind imellem er et grusomt sted.
Det er ikke nemt at være forældre, når ens barn begynder at opdage, at verden ind imellem er et grusomt sted. Foto: SCANPIX arkiv

Af Mette Sofia Skøtt , FEMINA, Aller Media

Terrorangreb, naturkatastrofer og ikke mindst Europas omfattende flygtningekrise. Det fortsætter. En ny dag. Massevis af nye historier om verdens på mange måder forfærdelige tilstand, debatter og opdateringer på sociale medier, og du kan mærke, at du har svært ved at tage det hele ind.

Du konfronteres med elendigheden, hver gang du læser avisen, tænder for fjernsynet eller går på de sociale medier. Især flygtningekrisen er speciel, den er urovækkende og pludselig meget tæt på.

Du kan bare ikke bære at læse mere, men du får også dårlig samvittighed, når du lukker ned. Det skal du ikke have, siger krisepsykolog og direktør i Center for Beredskabspsykologi Henrik Lyng.

Du må gerne slukke for de grusomme billeder og historier. Faktisk kan din krop have brug for en pause indimellem, og du er ikke noget dårligere menneske af den grund.

Her er børnepsykologens 10 gode råd til singlemødre.

– Vi er nødt til at forholde os til de ting, der sker, men vi må samtidig også gerne holde et frikvarter. Det er helt okay at forholde sig til det her på hver sin måde, så længe man hver især kan se sig selv i øjnene, siger han.

Med frikvarter mener han, at du kan lukke for medierne og foretage dig andre ting, der gør dig glad. Bruge tid på familien, gå en tur eller andet, der kan få din bekymrings- strøm til at stoppe.

Sådan tackler du bonusbørn – få coachens bedste råd på Femina.dk.

Det skal du sige til børnene

Men hvad gør man så, når det kommer til ens børn? Skal de involveres i den massive flygtningestrøm eller holdes helt væk fra nyhederne?

Den kendte familievejleder Lola Jensen guider her til, hvordan du håndterer verdens katastrofer med dine børn:

1. Alle voksne omkring børn bør gøre deres ypperste for at holde hele sandheden om verdens virkelighed ude af børnenes tanker, så længe det er muligt. Sluk for dit TV. Lad ikke avisen ligge fremme, og diskutér ikke for meget gru foran dine børn.

2. Din børn kan ikke forstå omfanget af verdens kriser og kan ikke forholde sig til det. Derfor bør de få verden i små portioner, så de ikke får angst.

3. Du skal ikke lyve, og børn skal have svar, hvis de spørger. Men tilpas dit svar til deres alder og sind. Pas på med at være for åben, og giv korte svar, der ikke indeholder for mange grusomheder.

4. Træk vejret dybt, før du giver et svar, så du ikke kommer til at dele din egen frygt med dine børn.

5. Hvis du selv opfører dig ordentligt og omtaler folk pænt, vil det smitte af på dine børn. De lytter til alt. Og udviser forældre tryghed, føres det videre til børnene.

Se også:

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.