Sådan gør du klar til forår i din vindueskarm

Vi venter på foråret, og imens kan vi let rydde op i vores vinduesplanter og gøre dem klar til solen og varmen.
Foråret er på vej - også i din vindueskarm.
Foråret er på vej - også i din vindueskarm. Kurt Petersen / Scanpix arkiv

Siden jul er vores dag tiltaget med næsten to timer og det kan, ifølge fast haveekspert på Familie Journal, Frank Kirkegaard Hansen, ses på vores stueplanter. Og kan det ikke det, så er det i hvert fald godt på vej:

- Hvis planterne ikke allerede er begyndt at skyde med nye, grønne blade, så varer det ikke længe. Der er nu et godt tidspunkt at omplante og eventuelt dele potteplanterne, inden de kommer for godt i gang.

Ny jord og potte
Planterne får det meget bedre efter en omplantning og samtidig får du, hvis du deler planten op, flere planter til din vindueskarm. Det er ikke spor svært og Frank Kirkegaard Hansens råder til, at du gør det sådan:

- Løft planterne ud af potterne og se, hvordan rødderne har det. Hvis de har fyldt hele potten ud, er det på høje tid at plante dem om til en større potte og give dem noget frisk jord.

Er du vild med hjemmelavede ting, så se på familiejournal.dk, hvordan du laver dit eget smør og syrnet kartoffelbrød

Du kan samtidig fjerne sideskud og plante dem over i nye potter. De giver nye planter, som du eventuelt kan forære væk til veninder eller familie, så sparer du også den næste værtindegave.

Sideskud og stiklinger
Planter som Aloe Vera sætte mange sideskud, og har du sådan en plante, er det oplagt at tage planten ud af potten og forsigtigt hive de enkelte planter fra hinanden. Derefter planter du dem på ny i nye potter og vupti, så har du flere potteplanter end før.

Har du snue, så se på udeoghjemme.dk, hvad den bedste kilde til c-vitaminer er.

Det er, ifølge haveekspert Frank Kirkegaard Hansen, det samme med Pelargonien, som har en meget tynd top. Det betyder, at den skal klippes ned, så den bliver tæt og de skud kan også bruges:

- Pelargoniestiklinger slår let rod, så det er oplagt at lave stiklinger af de topskud, man klipper af under beskæringen. Men vent med at tage stiklinger, til du kan se, at planten er kommet i vækst efter vinterpausen.

 

Af redaktionen, redigering Mette Skøtt, familiejournal.dk, Aller Media

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.