Sådan gør du bilen klar til ferieturen

8000 danskere bilister fik autohjælp i udlandet sidste år. Se her hvordan du gør bilen sommerklar.
Undgå en brat slutning på bilferien ved at gøre bilen klar til den lange sommertur. Arkivfoto
Undgå en brat slutning på bilferien ved at gøre bilen klar til den lange sommertur. Arkivfoto Foto: Colourbox/free

Du holder i kø, varmen siver ind gennem bildørene, og ungerne på bagsædet bliver utålmodige.

Bilferien er i mange tilfælde et billigt alternativ til flyrejsen eller charterferien. Men hvis bilen ikke er vant til at køre langt med bagagerummet fyldt til randen, kan stemningen hurtigt dale og ferien slutte brat.

- De færreste overvejer, at bilen kan få problemer i udlandet, fordi den fungerer fint til daglig. Men der er en større risiko på langturen. En slidt kobling, motor eller gearkasse, der godt kan klare de daglige ture, kan pludselig stå af under den intensive kørsel på ferieturen, siger Anette Bjørn Juncher, vagtcentralchef hos SOS Dansk Autohjælp.

Derfor råder hun til, at man tjekker sin bil, hvis man skal på en lang køretur i sommerferien. Du kan gøre værkstedet opmærksom på din lange tur og bede dem tjekke, om bilen har tegn på slid eller andre dele, der skal skiftes før turen.

En undersøgelse fra Applus Bilsyn viser, at 1.600.000 danske bilejere selv kører på ferie, og hele 89 procent får løbet bilen igennem, før de bakker ud af indkørslen og på vej til ferieparadis. Men kun 21 procent af disse får det gjort hos en bilsynshal eller lignende, mens resten selv tjekker bilen.

Applus Bilsyn anbefaler dog, at man kører forbi en professionel, så man får alle fejl udryddet.

- Ud over at det er ubelejligt at blive forsinket på sin ferie, kan uforudsete motorproblemer godt koste flere tusinde kroner, alt efter skaden naturligvis. Herudover kan du risikere også at skulle betale for ekstra hotelovernatninger, hvis din bil ikke kan repareres med det samme, siger Per V. Rasmussen, administrerende direktør hos Applus Bilsyn.

De sydlige strøg kan også have en anden uheldig virkning på den hårdt pressede bil.

- Det er desværre en klassiker, at feriebilister kommer til at holde i kø på en motorvej i 35 graders varme, så køleren til sidst overopheder. Løsningen kan være, at man selv hælder vand på bilen, siger Anette Bjørn Juncher.

Hun forklarer, at det er vigtigt, at man venter til motoren er afkølet. På den måde kan man køre til nærmeste rasteplads og vente på hjælp.


Fakta: Tjek selv bilen før sommerturen

- Bremsevæske. Ophedet bremsevæske skaber lommer af luft i væsken, og det kan få bremserne til at sætte ud. Skift bremsevæske hvert andet år.

- Dæk. Ifølge loven skal dækmønstret være minimum 1,6 mm. Kører du med hele familien og bilen godt læsset, kan det være en god idé at skifte bildækkene. Dækkene slides hurtigere end normalt, når bilen er læsset tungt og kører hurtigt. Sørg for at dækkene er pumpet hårdt nok til at kunne klare ekstra vægt.

- Pærer og sikringer. Medbring evt. erstatningspærer og -sikringer til rejsen. Det kan være til stor gavn i tilfælde af, at din for- eller baglygte går ud.

- Motorens kølesystem. Feriekørsel er ofte forbundet med lange køer, og det belaster ofte bilens kølesystem. Når bilen er kørt varm, lader du motoren køre i tomgang. Efter højest et par minutter skal den elektriske blæser slå til. Sikr dig at bilen har kølevæske nok. Undersøg selve køleren. Køleren på ældre biler kan være tæret og utæt.

- Olie og filter. Uden olie risikerer du, at motoren brænder sammen efter kort tid. Derfor er det en god idé at fylde ny olie på og skifte gamle filtre inden afgang. Sørg evt. for at have ekstra olie med.

- Polér bilen og undgå lakskader. Hård sol kan være hård ved lakken. Skal du og din familie ned i stærk sol, styrker en omgang nano-behandling bilens overflade.

- Børnestole. Har du små børn med, skal du sørge for, at baby- og barnestole er spændt forsvarligt fast - helst med ryggen mod forsæderne og aldrig foran en airbag. Sørg for underholdning til små børn, så de har noget at give sig til og ikke forstyrrer kørslen.

- GPS og tagboks. Sørg for at elektronikken fungerer, og at GPS'en er opdateret og kan vise vej til dit rejsemål (se din GPS-manual). Er der ikke plads i bilen, kan det være en løsning at leje en tagboks.

- Miljøzonemærker til Tyskland. Ca. 70 tyske byer har indført miljøzoner siden 1. januar 2008, hvor kun biler med et grønt miljøzonemærke (Umweltplakette) må køre ind. Mærket bliver forsynet med bilens indregistreringsnummer og er gyldig i hele bilens levetid.

Kilde: Applus Bilsyn

/ritzau/FOKUS

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.