Sådan går I fra et fint til fantastisk parforhold

I kan ikke rigtig sætte fingrene på noget, der ikke fungerer, men I vil gerne have lidt mere af det gode, der engang var fantastisk.
Hvis dit parforhold er godt, men der "mangler noget", kan I arbejde på at gøre det endnu bedre - og det kan faktisk være sjovt og udfordrende.
Hvis dit parforhold er godt, men der "mangler noget", kan I arbejde på at gøre det endnu bedre - og det kan faktisk være sjovt og udfordrende. Foto: Scanpix/Modelfoto

Vi, der lever i et parforhold, kommer vi meget nemt til at polere hinanden runde som stenene på stranden. Efterhånden som kanterne forsvinder, kan en saltvandsindsprøjtning til parforholdet være nødvendigt. Det er let at gro fast i samme rille, når man har været sammen længe, og vanerne kan være svære at bryde ud af, erkender psykolog Randi Schuman.

– Efter en lang årrække som par slapper vi måske lidt for meget af. Man tror, man ved, hvad den anden har lyst til, også uden at spørge. Småting kan irritere, og der er egenskaber ved den anden, som trigger én. Men når forholdet er tilfredsstillende på mange måder, lader man det blive ved det, forklarer hun.

Desuden er det meget naturligt at have modstand mod forandring i forholdet. Trygheden ligger også i, at du ved, hvor du har ham, og omvendt. Et af de første skridt i at optimere parforholdet er derfor at anerkende, at man kan have modstand mod forandring – og derefter prøve at finde ud af, hvorfor det er tilfældet.

– Angsten for at blive såret kan være noget af det, der kan spænde ben. Det kan give en mur mellem parterne, og den må man først bryde ned, siger Randi Schumann.

Manglende sexlyst? Sådan tackler I det som par

Hvad virker allerede?

Det kræver ikke nødvendigvis overskud, men det kræver vilje, tid og et stykke solidt arbejde at støve et tilfredsstillende parforhold af, mener psykologen.

– Men det er sjovt arbejde. Som par kan I rykke langt, hvis I arbejder bevidst med at blive mere klar over, hvordan jeres forhold er skruet sammen, og hvad der kan gøre det endnu bedre, samt hvad I hver især indeholder og har brug for, siger Randi Schumann.

– Det kan være farligt at fokusere for meget på det, man gerne vil have og ikke har. Så kan det føles, som om det, man har, ikke er godt nok. Hvis I lægger mærke til, hvad der fungerer, kan I se, hvad I gør rigtigt, og det kan I bruge til at gøre mere af det, der virker. Nogle gange kan det være en fordel at lade være med at gå ind i en konflikt. I er uenige, men noget andet er vigtigere, for eksempel at I får en hyggelig aften, eller at du giver din kæreste omsorg. Hvis det bliver brugt hver gang, hedder det at være konfliktsky, og så er det irriterende og provokerende for den anden, at man ikke kan få snakket tingene igennem. Indimellem kan det også være en fordel at gøre det på hans måde, mens du stadigvæk giver udtryk for, at du er uenig.

– Men hvis du bøjer af uden at have hjertet med i det, mærker den anden, at du gør det på trods, og det kan være meget ned brydende for parforholdet. Så hellere tage konfrontationen og sige, hvad det er, der trykker.

Her er fem ting, man ikke gør i et sundt parforhold

Læs hinanden

Hvordan I kommunikerer med hinanden, er ikke til at komme uden om. Men selv efter mange år kan I altså ikke læse hinandens tanker eller behov.

– Før man har fået indsigt i, hvad det er man gør i forvejen, når man kommunikerer, er det svært at gøre noget nyt og kommunikere mere hensigtsmæssigt, siger Randi Schumann.

Begynd med at finde ud af, hvilket kærlighedssprog I begge har. Ifølge den amerikanske parterapeut Gary Chapman er der fem forskellige måder, man gerne vil have kærlighed på og derfor også giver kærlighed på.

– Jeg hører ofte klienter sige: Jeg føler mig ikke elsket. En kvinde følte sig eksempelvis ikke elsket af sin mand, selv om han faktisk sagde det til hende hele tiden. Han ordnede en masse og var god til at give bekræftende ord. Han havde bare aldrig tid til hende, syntes hun. De var simpelt hen for lidt sammen. Og hun tænkte, at hvis man elsker nogen, må man da også have lyst til at være sammen. Derfor var alle de søde ord bare tomme ord i hendes ører. Da det gik op for ham, at hun opfattede det sådan, ændrede han det og brugte ikke så meget tid på tjenesterne, men mere på at være sammen med hende.

Her er fire faresignaler, der typisk opstår inden utroskab

Hvad er dit kærlighedssprog?

Kvindens kærlighedssprog var i dette tilfælde tid. Nærvær i tid. For hende var det vigtigste, at de brugte tid på hinanden. Hun følte sig elsket, når hun fik hans udelte opmærksomhed. For andre er det, at man gør noget for hinanden, det primære. En mand fandt ud af, at tjenester betød meget for hans kone, og at hun følte sig elsket og havde mere tid til ham, når de havde hjulpet hinanden med de huslige pligter. Nu vidste han, at hun følte, at han elskede hende, når han tog opvasken. Og hun slappede af og havde mere tid. Nogle gange skal der ikke så meget til, pointerer Randi Schumann.

Kærlighedssproget kan også være bekræftende ord, fysisk berøring og gaver. Hvis det er gaver, oplever du, at det, du modtager, er udtryk for hans kærlighed til dig. Det handler ikke så meget om, hvad gaven har kostet – det vigtigste er, at han har tænkt på dig. I mange parforhold er man ikke klar over, hvilket kærlighedssprog den anden har, selv om man har levet sammen i mange år.

Man giver ofte det, man selv har brug for, i stedet for at sætte sig ind i, hvad den anden rent faktisk ønsker. Det skal man gøre et stort nummer ud af at finde ud af. Ofte er det nok bare at spørge.

– For at genopleve følelsen af forelskelse skal I skabe tid til hinanden minimum en gang om måneden. Tænk så over, hvad den anden har brug for. Hvis det er bekræftende ord, så fyld på dér, eller hvis det er blomster og chokolade, der tænder den anden, sætter du ind dér. Ligeså med fysisk berøring, for selv om du måske ikke selv er så meget til det, sørger du for, at han får det, han har brug for, påpeger Randi Schumann.

Kvinde, kend din mand

Vi må også anerkende, at det er forskel på mænd og kvinder, konstaterer Randi Schumann.

– Mænd og kvinder kommunikerer forskelligt. Hvis du ved hvordan, undgår du at føle, at det er forholdet, der er noget galt med, når det i virkeligheden handler om, at den anden reagerer som mand henholdsvis kvinde.

Generelt har kvinder brug for at snakke om deres problemer. Han behøver ikke at komme med løsninger, men bare lytte og vise, at han godt gider hende. Manden derimod går ind i sin hule, og først når han kommer ud af egen fri vilje, vil han snakke om sine problemer. Manden er også den initiativrige, der skaber noget, og han skal føle, at han styrer løbet.

– En kvinde kan som regel godt lide en mand, der er ansvarlig, og som passer godt på hende og gør noget for hende. Og en mand kan rigtig godt lide en kvinde, han kan gøre glad, og som har en positiv indstilling. Så er man kommet meget langt hen ad vejen mod at få kærligheden til at vokse, siger Randi Schumann.

– Hun skal give ham komplimenter for det, han skaber, siger og gør. Og hun skal derimod have kredit for at være den skønne kæreste, hun nu engang er, eller for, hvor godt hun ser ud.

Randi Schumann anbefaler, at I trækker det positive frem.

– Som udgangspunktet er det, I har, godt nok, og I gør det her for at få det endnu bedre. Begynd med at ridse op, hvad I kan lide i forholdet, som det er nu. Hvad elsker jeg ved vores morgener? Hvad elsker jeg ved den måde, du rører mig på? Måske siger han: ”Det vidste jeg slet ikke du godt kunne lide ..,” og så får du mere af det. Også seksuelt skal I gøre mere af det, I nu ved, den anden godt kan lide. Det bliver nemmere og nemmere for hver gang at fortælle hinanden, hvad I tænder på. Eller hvordan han kan lægge op til sex, så det virkelig tænder dig. Ofte får man automatisk luget ud i det, som ikke dur. Det bliver ikke nævnt, og derfor gør man det ikke mere. Hvis ikke, bliver det lettere at sige det til den anden, når man i højere sætter ord på sine behov. Det er jo dumt at gå i flere år og tro, at han elsker, når du gør noget på en bestemt måde, og det så viser sig, at det har modsat effekt.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.