Sådan foregår en jødisk begravelse

Den jødiske synagoge-vagt, der natten til søndag blev dræbt ved et terrorangreb, begraves onsdag eftermiddag.
Dan Uzan blev onsdag begravet fra Mosaisk Vester Begravelsesplads i København. Den 37-årige Dan Uzan blev dræbt, da han stod som ubevæbnet vagt ved synagogen i Krystalgade natten til søndag. I synagogen blev der afholdt konfirmationsfest med 80 gæster. Under terrorangrebet på synagogen blev to betjente såret.
Dan Uzan blev onsdag begravet fra Mosaisk Vester Begravelsesplads i København. Den 37-årige Dan Uzan blev dræbt, da han stod som ubevæbnet vagt ved synagogen i Krystalgade natten til søndag. I synagogen blev der afholdt konfirmationsfest med 80 gæster. Under terrorangrebet på synagogen blev to betjente såret. Foto: JACOB EHRBAHN/POLFOTO

Jødedommen betragter traditionelt et menneskes død som en overgang fra den fysiske verden til en åndelig verden. Sådan foregår en jødisk begravelse:

* Jøderne foretrækker, at en begravelse sker så hurtigt som muligt efter døden.

* Alle begraves i simple, umalede kister som et tegn på, at alle er lige i døden.

* Ifølge ortodoks jødisk praksis skal den afdøde altid kistebegraves. Jøderne anvender ikke ligbrænding, fordi det regnes for vigtigt, at kroppen hviler i fred, så den kan genopstå.

* Det er en tradition, at den nærmeste familie inden begravelsen river en flænge i tøjet for at vise sin sorg over en død slægtning.

* Ved en traditionel jødisk begravelse læses de hebræiske bønner af kantoren og rabbineren, og rabbineren holder på dansk en tale om den afdøde. Denne del af begravelsen er en mindehøjtidelighed for den døde.

* Derefter går følget fra kapellet til selve begravelsespladsen, hvor jordfæstelsen foregår. Også her læses der traditionelle hebræiske bønner.

* Det er en god gerning at møde op til en begravelse og være med til at følge den døde til graven.

Kilder: Det Jødiske Samfund i Danmark

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.