Sådan foregår en dronningerunde

En dronningerunde er den proces, der indleder dannelsen af en ny regering.
Helle Thorning på vej til dronningen fredag klokken 11.
Helle Thorning på vej til dronningen fredag klokken 11. Foto: /Polfoto

Den såkaldte dronningerunde indledes fredag klokken 14.00, hvor politikerne tager hul på at lægge brikkerne i puslespillet om at danne en ny regering. Her følger en række fakta:

* To repræsentanter for hvert parti møder op på Amalienborg, hvor de efter tur vil rådgive dronningen om, hvem de mener, der skal lede forhandlingerne om en ny regering - eller hvem, de mener, skal være ny statsminister.

* Deres råd bliver både fremsagt mundtligt og afleveret skriftligt, og selve mødet på dronningens kontor varer kun få minutter.

* Derefter kan dronningen gøre to ting:

1. Udpege den person, der har flest mandater bag sig, som forhandlingsleder - også kaldet en kongelig undersøger.

2. Pege direkte på en person - en såkaldt designeret statsminister- som får til opgave at danne en ny regering med sig selv som statsminister.

* Vælger dronningen af udpege en kongelig undersøger, skal vedkommende forsøge at få et flertal bag sig, der er stort nok til at danne en ny regering - eller sikre, at der ikke er et flertal imod den.

* Lykkes det, drager den kongelige undersøger igen til Amalienborg og får nu til opgave at danne en regering.

* På forhånd peger de nødvendige 90 mandater fra Dansk Folkeparti, Liberal Alliance, Konservative og Venstre på sidstnævntes formand, Lars Løkke Rasmussen, som statsminister.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.