Sådan forebygger du stress - her er ekspertens bedste råd

Er du en af den halve million danskere, der føler sig udbrændt på jobbet? Eller vil du bare gerne leve et så afstressende liv som muligt? Stresscoach Tine Tangdal guider til, hvordan vi garderer os bedst mod at blive ramt af stress
Stress er blevet en folkesygdom. Desværre.
Stress er blevet en folkesygdom. Desværre. Foto: SCANPIX arkiv

Af Charlotte Kobberøe Fink, FEMINA, Aller Media

Hvert år stiger antallet af stressramte i Danmark. Stress kan ramme alle, og er man først ramt af stress, er det vigtigt, at man får hjælp.

Ifølge stresscoach og indehaver af stressportalen balancepartner.dk, Tine Tangdal, er der dog en række ting, vi kan gøre, for at være mest muligt rustet til ikke at blive ramt af stress.

1. Søvn

Sørg for at få nok søvn. Det kan både forebygge stress, men det er også utrolig vigtigt, hvis man først er blevet ramt af stress.

Lider du af stress? Her er faresignalerne, du skal være opmærksom på, Se dem på Femina.dk

2. Sund livsstil

Lev almindeligt sundt og fornuftigt. Ikke at man aldrig må skeje ud, men hvis man generelt spiser sundt og dyrker motion, er man bedre rustet. Det er også vigtigt, hvis man bliver ramt af stress, at man har fokus på sin sundhed, så kroppen har noget at arbejde med.

3. Husk at grine

Giv plads og tid til de ting, der gør en glad. Hvis man bliver presset, så er det tit de sjove ting, man først skærer væk. Men det er de ting, vi faktisk får energi af til at kunne håndtere de svære ting.

Lise Rønne mærkede symptomer på stress og sagde straks sit job op: Læs historien her

4. Vær bevidst om dine tanker

Meget af den stress, vi oplever, foregår i vores tanker. Rigtig mange af os går rundt med en masse tanker om, hvad man skal nå, hvad man skal gøre, og hvad der forventes af en… Spørg dig selv: Hvem siger egentlig det!? Går man rundt med en masse regler om, hvordan tingene skal være, kan det være svært at leve op til. Det er heller ikke sikkert, det er ens egne regler, men mere nogen man har fået fra omverdenen. Og så kan det være enormt svært at være tilfreds i ens eget liv.

Få et komplet løbeprogram og træn dig op til at løbe 5 eller 10 kilometer på 10 uger: Se det på Femina.dk

5. Hør musik

Påvirk humøret med musik. Man har sikkert et par melodier, som minder en om en virkelig fed fest eller lignende, og som straks gør en i godt humør. Eller et par numre, som kan få den ned i gear og give ro. Lav et par playlister med musik, der gør en godt i forskellige situationer, som man kan høre, hvis man fx har en rigtig øv-dag.

6. Giv dig selv omsorg

Vær opmærksom på travle perioder. Ved man, man går en periode med stress i møde, så vær bevidst om de ting, der kan hjælpe en. Sørg for at sætte tid af til nok søvn, til en lille gåturs-pause, hvor man får ro på tankerne eller lignende, og til ind i mellem at lave de ting, der gør en glad i hele kroppen.

Se også:

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.