Sådan finder du glæden ved at læse

Efterår er læsetid, men hvad blev der af læseglæden? Læs forfatteren Jens Christian Grøndahls råd til, hvordan du genfinder den.
Du behøver ikke have dårlig samvittighed over, at du går i stå midt i en bog.
Du behøver ikke have dårlig samvittighed over, at du går i stå midt i en bog. Foto: Colourbox/free

På sengebordet tårner der sig et bjerg op af titler på de bøger, du gerne ville læse. Men efter en hård arbejdsdag slænger du dig hellere på divaneseren og føler dig for træt til at læse, når du går i seng.

Lyder det bekendt?

Mange føler dårlig samvittighed over, at de hellere vil se Den store bagedyst end læse den nye Helle Helle-roman.

Men pligtskylden får os ikke til at blive bedre læsere, mener forfatter Jens Christian Grøndahl, som modtog den litterære pris De Gyldne Laurbær i 1998.

- Når man er voksen og ikke går i skole længere, så må læsning ikke blive en pligt. Det værste er, hvis folk læser af dårlig samvittighed. Det er trist, hvis man har fået ødelagt sin glæde ved at læse i skolen, eller hvis man aldrig har fremelsket den, siger Jens Christian Grøndahl.

Man skal især ikke have dårlig samvittighed over alle de klassikere, man ikke har fået læst. Der er mange flere vigtige og spændende bøger i verden, end nogen læsere kan nå at få læst, påpeger han.

Og langt fra alle bøger er skrevet til alle læsere. Derfor er der bøger, du kan have svært ved at blive færdig med.

- Det kan være en fantastisk bog i manges øjne, som til gengæld bare ikke er skrevet til mig. Jeg er selv gået i stå i mange bøger, fordi jeg fandt ud af, at de ikke var skrevet til mig. De ville mig ikke noget, og så synes jeg bare, at man skal lægge dem fra sig med god samvittighed, siger Jens Christian Grøndahl.

Husk, at du ikke går i skole længere. Du behøver derfor ikke læse en bog færdig.

Det svarer til, at du som barn skulle spise op, selvom du ikke kunne lide det, der var på tallerkenen. Det behøver man ikke som voksen. Heller ikke selvom det er en anmelderrost bestseller eller en af de berømte klassikere.

- Man taler så ofte om de bøger, ingen får læst. James Joyces Ulysses (et af verdenslitteraturens mest krævende værker, red.) har jeg aldrig læst. Jeg bliver simpelthen så irriteret hver gang, jeg forsøger at læse den. Der er et eller andet studentikost ved den bog, som jeg bare overhovedet ikke kan holde ud, siger Jens Christian Grøndahl.

Råd til at blive en bedre læser:

1) Vælg en anden bog

Husk, at alle bøger ikke er skrevet til dig. Hvis en bog ikke siger dig noget, selvom du gør forsøget, kan du med god samvittighed finde en anden.

2) Find en forfatter i øjenhøjde

Find en bog og en forfatter, der taler til dig. Nogle gange møder man forfattere, man føler sig i øjenhøjde med. Du skal finde en forfatter, du føler, taler lige netop til dig.

3) Bliv inspireret

På biblioteket eller i en velassorteret boghandel kan du gå på udkig efter din næste bog. Drop at finde det på nettet. Giv dig rigtig god tid til at ose og læse et par sider hist og her. Spørg eventuelt personalet til råds.

4) Træn din læsemuskel

Du løber maraton, men glemmer at træne din "åndelige" muskel. Ligesom med løb kræver det træning at blive en god læser. Og det kræver mere af dig end at se Netflix.

Når du læser, sidder du og læser hver en sætning, hver en linje, og du er aktiv mentalt. Derfor skal du træne din "læse"-muskel og sørge for at få læst, når du er frisk til det. Også selvom det betyder, at du skal slukke fjernsynet lidt tidligere.

5) Hav tålmodighed

Det er bedre bare at læse lidt, når du synes, du får noget ud af det, end at piske sig selv til at læse alt muligt, du ikke har lyst til. Lad være med at læse guldrandede klassikere, hvis de ikke siger dig noget.

6) Læs noget nyt

Læser du til gengæld kun Fifty Shades of Grey eller krimier som Jussi Adler Olsen-bøger, kunne det måske være en idé at prøve noget nyt.

- Det kunne jo være, at der var noget andet end spænding og sex som havde din interesse, som havde noget at byde på, og hvor du faktisk følte dig klogere efterfølgende.

/ritzau/FOKUS

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.