Sådan får du nemt grøntsager nok
Vil du gerne skære ned på kulhydraterne og op for grøntsagerne, så er her fem enkle råd fra ernæringsøkonomen til at få mere grønt i din kost
Der er masser af muligheder i grønsager, når blot man tænker lidt kreativt.
Der er masser af muligheder i grønsager, når blot man tænker lidt kreativt. Foto: SCANPIX arkiv


Af Sofia Sommer, Familie Journal, Aller Media

Undlader du lidt for ofte grøntsager, når du laver mad, fordi du synes, det er for kompliceret og for tidskrævende? Det er faktisk ikke svært at erstatte pasta, kartofler og ris med forskellige grøntsager, og det smager helt fantastisk, fordi der ganske enkelt er mere smag og sødme at komme efter i det grønne alternativ.

Uanset om du vil ændre din kost, så du lever med et meget lavt indtag af kulhydrater, eller om du bare gerne vil have flere grøntsager, når du spiser dine måltider, så er ernæringsøkonom og lavkarbo-ekspert Sofia Sommers råd helt perfekte til formålet. Her får du hendes fem bedste:

Lyst til koldskål? Prøv en kalorielet udgave: Få opskriften på Familiejournal.dk

1. Brug revet og hakket grønt i fars og gryderetter:

Brug fx fintrevne gulerødder, squash, aubergine, løg eller hvidkål både i farsbrød, frikadeller og sammenkogte retter. På den måde får du masser af sunde sager, næsten uden at opdage det.

2. Lav grønsagsratatouille:

Den traditionelle ratatouille består af aubergine, tomater, squash og peberfrugt, der bliver bagt i ovnen eller stegt på panden med olivenolie og krydderier. Det er en nem måde at få ekstra grønt på, og vil du slippe for at snitte, kan ratatouille købes færdig på frost.

Disse madvarer æder dit madbudget: Læs på Familiejournal.dk

3. Lav en basissuppe:

Kog en suppe af fx blomkål, broccoli, porrer, løg, knoldselleri og gulerødder og en god bouillon. Denne suppe kan spises som forret eller tilbehør, men den kan også bruges til at jævne en tynd sovs uden brug af stivelse.

Se også:

4. Snit til flere dage:

Orker du ikke altid at skulle stå og snitte ingredienser til salaten? Snit grønsager til flere dage ad gangen og opbevar dem i lufttætte beholdere eller lukkede plastikposer. Salat, spidskål og revne gulerødder kan sagtens holde sig 2-3 dage i køleskabet. Supplér med cherrytomater, sukkerærter, avokado, lidt feta eller en håndfuld ristede nødder eller kerner, og salaten er klar på få minutter. Når du kigger ind i køleskabet, og salaten nærmest er lavet, er sandsynligheden for at træffe det sunde valg større.

Dette serverer diætisten som sunde aftensnacks: Se hvilket på Familiejournal.dk

5. Erstat ris og pasta med blomkål:

Riv blomkål helt fint på rivejern eller i foodprocessor og brug det som tilbehør til sammenkogte retter i stedet for ris. Eller skræl strimler af squash og gulerødder med en kartoffelskræller og brug dem under kødsauce som erstatning for pasta.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.