Sådan får du flotte sommerben med selvbruner

Er din erfaring med selvbruner, at det giver lidt for orange kulør og lidt for mange skjolder og striber? Hemmeligheden er at tage sig tid til at bruge selvbruner på den rigtige måde.
Efter det kolde forår bliver det fantastisk at få sommerluft på benene.
Efter det kolde forår bliver det fantastisk at få sommerluft på benene. Foto: SCANPIX arkiv

Af Malene Fich Weischer, Q, Aller Media AS

Brune sommerben - det vil man gerne have nu, hvor solen omsider har fået magten, og vi kan hoppe ud af de lange bukser. Selvbruner er en god løsning, og kosmetolog og hudterapeut Jeanett Ørtoft fra Salon Halo forklarer her, hvordan man undgår at falde i de klassiske 'selvbruner-fælder.'

- Den største fejl vi begår, når vi lægger selvbruner på, er i virkeligheden ikke selve påsmøringen, forklarer hun.

Det handler i stedet om forarbejdet, der ikke bliver gjort grundigt nok.

- Jo bedre, du forbereder din hud til selvbruneren, jo flottere resultat får du - og jo længere holder farven, fortæller kosmetolog og hudterapeut Jeanett Ørtoft.

Inden du begynder at smøre din hud med cremen, skal den have fjernet alle de døde hudceller, som har det med at samle sig på bestemte steder på kroppen. Hvis ikke din hud er ensartet, før du begynder at smøre, vil bruningseffekten være større i de områder, hvor koncentrationen af tør hud er højest. Det er blandt andet derfor, du oplever striber og ujævnheder, forklarer hun.

Hvilke selvbrunere er de bedste? Se Q’s store test

- Det er helt essentielt at skrubbe din hud først med en hamphandske eller en skrubbecreme i badet. Vær særligt omhyggelig med den tørre hud på hæle, knæ, albuer og lægge. Hårfjerning med voks og skraber skal helst foretages dagen før, ellers kan du risikere at få sorte prikker i hårsækkene. Når du kommer ud af badet, smører du hele kroppen omhyggeligt ind i en bodylotion, sørg igen for at få mættet de tørre steder godt, ellers vil disse absorbere mere af selvbruneren og derfor tage mere farve. Og husk at vaske håndfladerne efter påføring, siger fra Jeanett Ørtoft.

Koncentrer dig om et jævnt lag

Påfør din selvbruner på den forberedte hud i et jævnt lag. Nogle selvbrunere har farve, så du nemt kan se, at laget er jævnt. Ved andre er det sværere at se, og der må du sørge for at koncentrere dig og være opmærksom på, at du får cremen arbejdet godt ind. Selvbruner findes også som spray, og der er princippet det samme.

Se også:

- I dagene efter du har påført selvbruner, skal du huske at bruge masser af bodylotion. Det forlænger holdbarheden og får huden til at stråle endnu mere. En selvbruner virker ved at farve de alleryderste cellelag i huden, og de fornyes hele tiden, så de dør og falder af - det gør selvbruneren dermed også, siger Jeanett Ørtoft.

Slip af med mormor-armene: Se hvordan på Q.dk

Husk solbeskyttelsen

Det er nødvendigt løbende at gentage behandlingen, hvis du gerne vil holde farven ved lige, men som regel tager den naturlige brune kulør over hen over sommeren. Du skal dog lige være opmærksom på en enkelt ting i den anledning:

- At benytte selvbrunere, er den sunde vej til gylden hud, hvor du ikke udsætter dig for solens skadelige stråler. Det er dog vigtigt at huske, at selvbruner ikke er en solcreme, så den beskytter sig ikke mod solen, og du skal stadig huske at bruge solfaktor, når du bevæger dig ud i den rigtige sol, siger Jeanett Ørtoft.

Hvilke farver klæder dig bedst? Tag testen på Oestrogen.dk

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.