Sådan får du en god skilsmisse-jul

Undgå store diskussioner om det skal være kirke eller Disneys juleshow, der skal på programmet juleaften i den nye sammenbragte familie.
Dine børn, mine børn, delebørn og bonusbørn. Den første jul i en sammenbragt familie eller en fraskilt en af slagsen kan være anstrengende og kaotisk, så hvordan får man det bedste ud af situationen?
Dine børn, mine børn, delebørn og bonusbørn. Den første jul i en sammenbragt familie eller en fraskilt en af slagsen kan være anstrengende og kaotisk, så hvordan får man det bedste ud af situationen? Colourbox / Modelfoto

Når en sammenbragt familie for første gang skal holde jul, så vender det op og ned på de faste ritualer. Det kan give konflikter og magtkampe, hvis forældrene ikke forbereder børnene og sænker forventningerne.

Hjælp delebørn med at tackle deres to hjem. Læs mere på udeoghjemme.dk

Mette Bender, der har skrevet bogen ”Mere end pap og bonus – Sådan bygger I en ny familie”, giver sine bedste tips til forældre, der skal skabe nye rammer og traditioner i julen for en familie med dine, mine og vores børn.

Intet er som det plejer

Jul forbinder vi med noget kendt og trygt, og det, der er karakteristisk for den første sammenbragte jul er netop, at der er tale om en stor forandring og noget nyt. Man har et højere stressniveau og alt er ukendt. Det rimer ikke så godt på jul, så man skal på forhånd indstille sig på, at den her jul ikke bliver, som den plejer.

Kom godt gennem en skilsmisse. Læs mere på udeoghjemme.dk

Hvad skal med – hvad skal ud?

Man skal gøre sig klart, at begge parter kommer med noget forskelligt, og at det betyder, at der vil være nogle kompromisser. Hver især skal man på forhånd finde ud af, hvad man nødigt vil give køb på. Det kan være alt lige fra Disneys juleshow til kirken. Eller om der skal være and eller flæskesteg, og om der skal deles mandelgave ud til alle. Lav en ordning, hvor alle får lidt, og alle giver afkald på lidt. Man skal ikke lade børnene styre hele julen, fordi de alle vil have det på deres måde.

Gaver til alle

Med hensyn til gaver bliver man nødt til at afklare med folk omkring den sammenbragte familie, hvordan man gør nu og fremover. Man kan ikke forlange, at der bliver givet efter samme forhold til alle, men man kan godt forlange respekt. Gaver har en stor symbolsk betydning for især børn. Hvis et familiemedlem ikke vil give gaver til de nye børn i familien, så siger de indirekte, at de ikke acceptere det nye fællesskab. I så fald må man tale ærligt med børnene om det og fortælle dem, at man som forældre ikke synes, at det er okay.

Start i god tid

Start helst i god tid med at skabe rammerne for den nye juleaften. Forbered børnene ved at tale om det, og mind dem om det flere gange op til dagen. Slæk på de stramme traditioner og ritualer, der ofte forbindes med juleaften. Bed evt. børnene selv byde ind med noget, de synes kunne være sjovt, så I får gjort det attraktivt og får skabt jeres egne nye traditioner.

Lisbeth Madsen, Aller Media

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.