Sådan ender du som dum pensionist

Hvis dit job hele livet er simpelt og ikke udfordrer din hjerne, så vil du også høre til dem, der er mindst skarpe i pæren, når du når pensionsalderen. Det viser et nyt studie.
Mennesker med komplekse arbejdsopgaver har større chance for at have en skarp hjerne - også når de er gået på pension.
Mennesker med komplekse arbejdsopgaver har større chance for at have en skarp hjerne - også når de er gået på pension. Colourbox

Det styrker intelligensen og hukommelsen at have et job, hvor hjernen bliver udfordret. Og resultatet ses også efter at karrieren er slut. Det skriver DJØF-bladet.

Konklusionen er baseret på en omfattende undersøgelse, hvor stort set alle 11-årige i Skotland fik målt deres intelligens tilbage i 1947. Siden har man fulgt knap 1100 af dem løbende, og de  har blandt andet som 70-årige fået testet deres IQ, hukommelse og andre kognitive evner.

Og det viser sig altså, at det giver gevinst at have komplekse arbejdsopgaver, hvis man gerne vil være skarp i pæren - også når pensionsalderen indtræder.

-Resultaterne tyder på, at mere stimulerende arbejdsmiljøer kan hjælpe folk med at fastholde deres tænkeevner, og at dette kan observeres flere åre efter, at de er gået på pension, siger en af forfatterne, psykologen Alan J. Gow fra Heriot-Watt University i Edinburgh til American Academy of Neurologys website.

Socialarbejdere med god hukommelse

Deltagere, der havde haft job som for eksempel advokater, kirurger eller socialarbejdere klarede sig over gennemsnittet. Gruppen, der havde arbejdet med komplekse data tænkte hurtigere og de, der havde arbejdet med mennesker, havde en bedre hukommelse.

I forsøget blev der taget højde for, at IQ-resulaterne fra skoletiden kan have indflydelse på intelligensen i pensionsalderen.

-Selv om det er rigtigt, at folk med større kognitive evner har bedre sandsynlighed for at få mere komplekse job, ser det stadig ud til, at disse komplekse job giver en lille fordel i forhold til tænkeevner senere hen, siger Alan J. Gow til American Academy of Neurologys website.

Forfatterne til rapporten understreger dog, at arbejdsopgaverne kun er en af flere faktorer, der påvirker pensionisters intelligens og hukommelse.


Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.