Sådan bruges dine licens-penge

Danskerne ville gerne fravælge DR-kanaler mod at spare i licens. Se her, hvordan DR bruger licenspengene.
Avisen.dk's læsere ville gerne skrotte nogle af DR's kanaler til fordel for en billigere licens.
Avisen.dk's læsere ville gerne skrotte nogle af DR's kanaler til fordel for en billigere licens. Foto: Colourbox

Danskerne er ikke begejstrede for at poste penge i DR's licenspengetank.

I hvert fald svarede 62,8 procent forleden i en undersøgelse foretaget af Wilke for Jyllands-Posten, at de hvis muligt gerne ville vælge en del af DR's programmer fra mod at spare i licensen.

I alt vil danskerne gennem licensen poste 3,6 milliarder kroner i Danmarks Radio i 2015, viser tal fra Kulturminsteriet ifølge Ekstra Bladet.

DR vil ikke oplyse, hvad de forskellige programmer koster at producere, men Ekstra Bladet har på baggrund af DR's public service-kontrakt for 2015-2018 forsøgt at lave et estimat over, hvad de største af kanaler og public service-tilbud koster (se faktaboks).

Udgifter til DR's kanaler

Udgifter til TV  i millioner kroner

DR1: 1584

DR2: 461

DR3: 265

DR K: 110

DR Ramasjang: 70

DR Ultra: 187

Kilde: Ekstra Bladet

UDVID

Avisen.dk's læsere er ikke i tvivl om, hvilke DR-kanaler de gerne ville fravælge for en licensrabat. Det viser en afstemning blandt mere end 1000 læsere. Her så mange gerne, at børnekanalerne DR Ramasjang og DR Ultra blev skrottet.

LÆS OGSÅ: Læserne har talt: Skrot disse DR-kanaler

Men en differentieret licens ville gå ud over kvaliteten på samtlige af de produkter, som DR producerer, mener professor ved Aarhus Universitet og ekspert i public service Frands Mortensen.

- Af public service-aftalen fremgår det, at DR er forpligtet til at lave en vis mængde indhold. Hvis man vedtager, at befolkningen kun skal betale for de dele af DR, de bruger, vil det betyde færre penge til producere indhold for. Dermed vil kvaliteten på alt fra X Factor til Orientering på P1 falde, lyder analysen fra professoren, der understreger, at DR er sat i verden for at producere indhold til hele befolkningen, siger han til Ekstra Bladet.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.