Sådan bruger du dine radiatorer bedst og billigst

Der kan være mange penge at spare ved, at bruge radiatorerne på den rigtige måde. Her er de gode råd til en billigere opvarmning.
Der kan være mange penge at spare ved, at bruge radiatorerne på den rigtige måde. Her er de gode råd til en billigere opvarmning.
Der kan være mange penge at spare ved, at bruge radiatorerne på den rigtige måde. Her er de gode råd til en billigere opvarmning. Colourbox.

Du kan faktisk smide mange penge ud af vinduet ved forkert brug af radiatorerne, og især hvis du skruer op og ned for dem hele tiden, lyder det fra Tekniq, der er Installatørernes Organisation.

– Det er en typisk fejl, at man lukker helt for radiatoren, når der er solskin udenfor for så at skrue helt op for den, når man fryser. Det er en helt forkert og dyr måde at bruge en radiator, forklarer Flemming Hansen, der er teknisk konsulent i Tekniq.

Hand understreger, at det samme gælder, hvis man slukker radiatorerne om natten for så at skrue helt op om formiddagen.

Et andet eksempel på hvordan man kan bruge sin radiator helt forkert er, at man vil spare penge ved at have så få radiatorer i gang som muligt og så have en til at stå på høj varme.

– Gør man det, så vil den ene radiator skulle varme op i den fjerneste del af rummet og stå og køre på højeste blus hele tiden uden at kunne følge med, hvilket er en dyr fornøjelse. Hvis man i stedet har alle radiatorer til at stå fast på for eksempel 2, så vil de varme stabilt op og spare dig for penge, siger Flemming Hansen.

– Ens varmeregning er afhængig at den såkaldte tilbageløbstemperatur. Den er den temperaturforskel der er på vandet, når man får det ind i huset fra fjernvarmeanlægget og den temperatur det har, når man sender det tilbage. Hvis man sender varmt vand tilbage, som man gør, hvis man fyrer meget højt, så bliver man straffet på regningen. Sender man koldt vand tilbage, har man udnyttet varmen optimalt og bliver belønnet på regningen, siger Flemming Hansen.

Han mener, at mange fyrer forkert, fordi de ganske enkelt ikke ved, at de gør noget forkert. Mange er derfor ikke klar over, at de kunne spare mange penge ved at ændre på få vaner.

– Det er selvfølgelig umuligt at sige præcist hvor meget, der er at spare for det afhænger jo af, hvad man gør forkert. Men hvis man følger rådende vil jeg mene, at de fleste boligejere vil kunne spare et par hundrede kroner om måneden i varme, skønner Flemming Hansen.

Han kommer med seks gode råd, der kan hjælpe dig med at bruge din radiator rigtigt og dermed sikre en lavere varmeregning.

1. Skru altid helt ned for radiatoren, når du lufter ud. Glemmer du dette vil radiatoren registrere et stort temperaturskift og reagere ved at kø-re på fuldt blus for at holde den temperatur, du har indstillet den til.

2. Hold et stabilt temperaturniveau. Du bør altid have din radiator indstillet på 2 eller 3. På den måde holder radiatoren varmen i rummet stabil og bruger ikke unødig energi på at holde temperaturen. Det er en meget dyr løsning at skrue helt op for radiatoren, og det går faktisk ikke hurtigere med at få rummet opvarmet. Hvis du vil sænke temperaturen om natten, så undgå at slukke helt for varmen – alternativt kan du købe en termostat med indbygget temperatursænkning. Gør du det, er det afgørende at du får en installatør til at indregulere den.

3. Hav altid flere radiatorer i gang. Med flere radiatorer i gang kan du billigst muligt holde temperaturen, fordi du fordeler ”opgaven” mellem flere radiatorer, som dermed skal køre på mindre kraft. Hvis du kun har en radiator i gang vil den altid køre på højt blus, fordi den ikke kan opvarme hele rummet. På den måde bliver varmen også ulige fordelt i rummet.

4. Luk dørene. Hvis døre mellem rum står åbne, så vil radiatorerne skulle arbejde på større drift i et forsøg på at opvarme det rum, som døren er åben ind til. Ved at lukke dørene kan du på samme måde sikre, at der for eksempel er lidt koldere i soveværelset end i stuen.

5. Tildæk ikke termostaterne. I radiator regulerer varmen efter en føler i termostaten. Derfor bør du sikre dig, at denne ikke er tildækket af for eksempel et gardin eller lignende. På samme måde bør du ikke stille en reol eller andre møbler foran din radiator.

6. Test din termostat. En til to gange om året bør du tjekke dine termostater for at sikre, at dine radiatorer fungerer optimalt. Det gør du ved først at skrue helt op. Efter en time skal hele radiatoren være varm. Sluk herefter og tjek, at radiatoren er kold efter en time. Oplever du problemer, bør du kontakte din lokale installatør.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.