Sådan børster du tænder med din smartphone

Nye eltandbørster kan forbindes trådløst til en smartphone. Eksperter håber, at det kan få flere til at skippe den gammeldags tandbørste.
Nye eltandbørster kan forbindes trådløst til en smartphone og hjælpe med tandbørstningen.
Nye eltandbørster kan forbindes trådløst til en smartphone og hjælpe med tandbørstningen. Foto: Vigilant Internet of Things Channel/Free

Mange dagligdagsobjekter kan efterhånden kobles til enten internettet eller ens smartphone, og nu er turen også kommet til tandbørsten.

Flere af de store producenter af eltandbørster, som Oral-B og Phillips, har sendt eltandbørster på markedet, som via en trådløs Bluetooth-opkobling kan sende data til ens telefon.

Dermed kan man analysere sine børsteevner og i sidste ende forbedre sin teknik, lyder det fra producenterne. Men er det et produkt, der overhovedet er værd at bruge penge på?

Spørger man eksperter, er svaret faktisk ja - hvis det altså resulterer i, at man børster sine tænder grundigere. Man skal altså bruge funktionerne aktivt, ellers er produkterne ikke bedre end en almindelig, "dum" eltandbørste.

Professor Palle Holmstrup, der er afdelingsleder på tandlægeuddannelsen på Panuminstituttet, mener dog, at den store fidus i de smarte, nye tandbørster ligger et helt andet sted.

Den ligger i, at de måske kan lokke folk til at droppe den gammeldags tandbørste - og forsøge sig med en eltandbørste.

- Sagen er, at eltandbørster er glimrende. De kan få folk til at børste deres tænder bedre, viser mange undersøgelser. El-tandbørster er ikke bare for ældre eller handicappede - de er for folk i almindelighed, siger han og tilføjer:

- Så hvis det kan skærpe interessen, at der også er digitale ekstrafunktioner, så er det fint.

Den konklusion nikker Ulla Bæk Lindtoft, der er sektorleder og ledende tandlæge på Skolen for Klinikassistenter, Tandplejere og Kliniske Tandteknikere i Aarhus, genkendende til.

Hun minder dog om, at der ikke er tale om en grundlæggende revolution inden for oral hygiejne. Der er i stedet tale om en af de produktudviklinger, som producenterne med jævne mellemrum kommer med.

En smart eltandbørste kan hjælpe brugeren med at analysere teknikken og forbedre den, men den børster altså ikke tænderne for én. Man skal selv svinge taktstokken.

Hvis nye produkter i sidste ende resulterer i, at brugerne får renere tænder, så mener Ulla Bæk Lindtoft, at er det positivt. Men det ændrer ikke ved, at der er et mål med at børste tænder - og det er i hendes optik netop målet og resultatet, der er det centrale.

- Rådet er stadig at børste sine tænder to gange dagligt med en fluoridholdig tandpasta. Man skal gøre det systematisk, man skal børste ud i alle hjørner, og man skal børste, til tænderne er rene, siger hun og tilføjer:

- Det er ikke så vigtigt, om man bruger to eller tre minutter på det - og om man gør det med en normal tandbørste eller en eltandbørste. Det er resultatet, der er vigtigt.

Fakta: "Smarte" tandbørster:

- Flere producenter er begyndt at sælge elektriske tandbørster, som kan kobles trådløst til en smartphone via Bluetooth.

- På den måde kan man blive guidet på ens telefon, mens man børster, og blive advaret, hvis man eksempelvis børster for hårdt. Efter en tandbørstning kan man få at vide, hvordan man børster og få gode råd til, hvordan man gør det grundigere.

- Der findes allerede en stribe forskellige, smarte eltandbørster, som man bl.a. kan købe på danske og udenlandske internetbutikker. Prisen svinger omkring de 1.000 kroner. De nyeste modeller kan dog være noget dyrere.

/ritzau/FOKUS

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.