Sådan bør du vaske dine uldtrøjer

Du skal ikke være bange for at vaske dine uldtrøjer i vaskemaskinen. Det er oftest bedre end at håndvaske dem.
Scanpix

Det kan tit være svært at finde ud af, hvordan man skal vaske sine uldtrøjer. Mange er bange for, at de krymper eller kommer ud af facon, men sådan er det faktisk ikke.

Derfor er uld varmere end andre tekstiler. Læs mere på udeoghjemme.dk

Hvis der står håndvask på vaskeanvisningen, kan man sagtens vaske trøjen på et uldprogram i vaskemaskinen. Der er endda trøjer, du kan smide i tørretumbleren.

Uld- og håndvaskprogrammer på nutidens vaskemaskiner er ligeså skånsomme, hvis ikke mere skånsomme, som at vaske i hånden. På de programmer bliver tøjet vaske ved den rette temperatur, og får den rette centrifugering.

Sådan forlænger du din striktrøjes levetid. Læs mere på Q.dk

- Når du vasker i hånden er det ikke altid lige let at få alt vandet ud af tøjet. Derfor skal man centrifugere for fuld styrke. Her bliver tøjet nemlig så tørt, at det ikke behøver nogen yderligere behandling, men det kan bare tørres på et tørrestativ, forklarer Ingun Grimstad fra Statens Institut for forbrugsforskning til KK.no.

Mange vælger ofte at rulle deres uldtrøjer i et håndklæde for at få vandet ud, men det fraråder Grimstad.

- Hvis man vælger at håndvaske sit tøj, så kom det i maskinen bagefter og lade det centrifugere, men lad være med at rulle det i håndklæder og vride det unødvendigt. Det er både upraktisk og unødvendigt. Har man ikke adgang til en vaskemaskine, så klem forsigtigt vandet ud, siger Grimstad.

Strik det sødeste sæt til din baby. Få opskriften på femina.dk

Mange har måske oplevet, at deres uldtrøjer er gået ud af facon efter de er blevet vasket. Det hænger sandsynligvis sammen med, at man har brugt det forkerte vaskemiddel, eller at det er blevet vasket for tit. For lidt centrifugering kan også være skadeligt for tøjet.

- Er trøjen meget våd, når du hænger den op, vil den sandsynligvis gå ud af facon, når du tørrer den på snoren. Hvis man heller ikke får vaskemidlet ordentligt ud af tøjet, så er det også med til at ødelægge det, og det gør også tøjet mindre rent. Tørrer tøjet for langsomt kan farverne også glide sammen i hinanden.

Er trøjen krympet kan man forsøge at strække den lidt ud igen, når den er våd.

Gode råd til vask af uldtøj:

- Brug altid vaskemiddel der er decideret beregnet til uld, når du vasker dine uldtrøjer.

- Centrifuger trøjen til slut.

- Fjern pletter på trøjen inden de sætter sig fast.

- Lad være med at vaske for tit. Om vinteren kan du med fordel hænge dine trøjer ud i frostvejr, på den måde renser de nærmest sig selv.

- Er trøjen gået ud af facon, så stræk den i facon i våd tilstand.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.