Sådan bliver du klædt på til at redde liv

Knap hver tredje kan ikke redde naboens liv, hvis han får et hjertestop. Læs her hvordan du bliver god til at give førstehjælp.
Det er aldrig til at vide, hvornår uheldet er ude, og du har brug for at redde et liv. Kun en ud af ti overlever ved hjertestop uden for hospitalet.
Det er aldrig til at vide, hvornår uheldet er ude, og du har brug for at redde et liv. Kun en ud af ti overlever ved hjertestop uden for hospitalet. Foto: BUUR GUNVALD SEBASTIAN/POLFOTO

Ved du, hvad du skal gøre, hvis din nabo får et hjertestop?

Hvis du svarer nej til spørgsmålet, er du langt fra den eneste. I en rundspørge, lavet af analysebureauet Wilke for Newspaq, svarer 31 procent ud af 1059 danskere, at de ikke er i stand til at udøve førstehjælp.

Men det koster menneskeliv. Det forklarer Thomas Egesborg Pedersen, der er formand i Dansk Førstehjælpsråd.

- Hvis man har hjertestop, begynder hjernen at tage skade allerede efter fire til fem minutter, siger han til Newspaq.

Han forklarer desuden, at ambulancerne ofte tager op til otte minutter, og det derfor kan være afgørende, at man giver førstehjælp, indtil ambulanceredderne kan tage over.

Har du aldrig fået undervisning i førstehjælp, eller har du glemt hvor mange gange, man skal pumpe, før man puster, er der hjælp at hente. Mange steder i landet bliver der nemlig udbudt førstehjælpskurser til forskellige behov.

Priserne varierer typisk fra 400 til 700 kroner. Thomas Egesborg Pedersen anbefaler, at man vælger kursus ud fra, hvad man vil bruge det til.

Har du børn, kan du for eksempel tage et kursus, hvor du lærer, hvad du gør, hvis dit barn får feberkramper. Har du et arbejde, hvor du kører en del, kan du tage et længere kursus, der fokuserer på trafikuheld. Et genopfriskende kursus koster omkring 400 kroner og varer fire timer.

Vil du repetere, hvordan man lægger en person i aflåst sideleje, eller hvordan man puster og pumper korrekt, kan din mobiltelefon også komme dig til hjælp. Der findes nemlig flere mobilapps, der husker dig på, hvordan man udøver førstehjælp.

En af dem er app'en "Mobil Førstehjælp" fra Røde Kors.

- Den er lavet som repetition, når man har været på et førstehjælpskursus. Forhåbningen er, at dem, der har været på kursus, downloader den og holder det ved lige, siger Ann Hiort fra Røde Kors til Newspaq.

Hun fraråder derfor, at man bruger app'en i selve ulykkessituationen, men i stedet kigger på den, når man har fred og ro.

Har du aldrig taget et førstehjælpskursus, kan du muligvis spare penge gennem din fagforening. Blandt andet indfører LO Plus fra slutningen af februar en rabatordning, der betyder, at de 800.000 medlemmer og deres husstand kan spare 14 procent på et førstehjælpskursus 80 steder i landet.

Fakta:

Hvert år rammes cirka 3500 danskere af hjertestop uden for hospitalet. Under 10 procent overlever, og chancerne er større, hvis der gives førstehjælp.

På Dansk Førstehjælpsråds hjemmeside kan du få hjælp til at finde et sted tæt på dig, hvor du kan blive undervist i førstehjælp. Du kan også melde dig til et hold i din by gennem Røde Kors eller Falck.

Dansk Førstehjælpsråd anbefaler, at man hvert andet til tredje år genopfrisker hjerte-lunge-redning, som bruges ved hjertestop.

Siden 2006 har det været obligatorisk at tage et otte timers førstehjælpskursus, når du tager kørekort.

Newspaq

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.