Sådan beskytter du dig mod skader på rejsen

Hver femte dansker har ikke det blå sygesikringsbevis. Hvis du rejser i Europa uden, kan det blive en dyr fornøjelse.
Skal du ud og rejse i påsken? Så skal du huske at bestille det blå sygesikringskort, hvis du rejser indenfor Europa.
Skal du ud og rejse i påsken? Så skal du huske at bestille det blå sygesikringskort, hvis du rejser indenfor Europa. Foto: MAGNUS HOLM/POLFOTO

Påskeferien lurer rundt om hjørnet, og for mange betyder det rejser til koldere eller varmere himmelstrøg.

Hvis du er en af de heldige, skal du være opmærksom på, hvordan du er dækket, hvis du kommer til skade. Sidste år blev reglerne nemlig lavet om for rejser i Europa, og det gule sygesikringsbevis skulle skiftes ud med det blå.

Men 20 procent af danskerne har endnu ikke bestilt det blå kort. Det viser en undersøgelse lavet af analysebureauet Wilke for Newspaq. Hvis du rejser uden, kan en skade blive en dyr fornøjelse.

- Hvis du ikke har det blå sygesikringskort kan det betyde, at du selv skal lægge ud for hele behandlingen, og det kan hurtigt løbe op, siger Anja Lintrup Sørensen, der er konsulent hos Forsikringsoplysningen.

Det blå sygesikringsbevis dækker dog langt fra det samme som det gamle gule. Du har nemlig kun ret til samme behandling som borgerne i det land, du rejser i. Du kan derfor risikere at skulle betale en del af udgifterne til sygetransport, lægehjælp og medicin.

- Hvis du vil undgå egenbetaling, er det en god idé at tegne en rejseforsikring. Du skal kontakte forsikringsselskabet i god tid inden ferien, så du er helt sikker på, hvordan du er dækket. Der er forskellige regler, hvis du skal stå på ski, dyrke farlig sport, eller hvis du er kronisk syg, siger Louise Skjødsholm, der er konsulent i finansielt forbrug i Penge- og Pensionspanelet.

Hos flere forsikringsselskaber er det et krav, at du har det blå sygesikringsbevis med på rejsen, hvis rejseforsikringen skal dække din behandling. Ifølge Anja Lintrup Sørensen fra Forsikringsoplysningen gælder det hos hovedparten af selskaberne.

- Flere forsikringsselskaber vil ikke dække de udgifter, som man har ret til at få betalt på det blå kort. Der er dog enkelte selskaber, der ikke stiller krav om, at man skal have kortet, siger hun.

Fakta om det blå sygesikringskort:

- Det kan kun bruges på offentlige hospitaler. I flere ferieområdet kan der være langt til et offentligt hospital.

- Det dækker ikke hjemtransport ved sygdom eller dødsfald.

- Det dækker dig kun som borgerne i det land, du rejser i. Derfor kan du komme ud for at skulle betale en del af regningen selv.

- Der er ikke længere en offentlig dansk alarmcentral, du kan ringe gratis til, hvis uheldet er ude.

- Du kan gratis bestille kortet på www.borger.dk

- Du kan læse mere om landenes forskellige regler på www.huskdetblaa.dk

Newspaq

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.