Sådan ændrer din barm sig over årene

Har du tit undret dig over, hvorfor dine bryster ændrer sig fra år til år – det er helt naturligt, og vi har taget et lille kig på, hvad der sker med dem, når du er tyve, tredive og fyrre.
Dine bryster ændrer sig med alderen og det kan derfor være en god idé at vide lidt om, hvad der sker med dem
Dine bryster ændrer sig med alderen og det kan derfor være en god idé at vide lidt om, hvad der sker med dem Scanpix

Meget sker med dine bryster jo ældre du bliver. Ændringerne betyder noget for deres udseende, men også for den måde du mærker dem på, og derfor er det en god idé at vide lidt om, hvad der sker med dem, forklarer Women’s Health.

20 år: Mange forandringer

Fra du fylder tyve år til du bliver 29 år, vil dine bryster gå igennem en meget vigtig periode. De vil ændre sig meget og især på størrelsen, fortæller doktor Lisa Jacobs fra John Hopkins Medicine.

For det først så ændrer dit stofskifte sig, og du kan ikke længere spise løs uden at tage på, som da du var helt ung. Faktisk vil din vægt nok gå lidt op og ned, og det vil du også kunne se på dine bryster som varierer i størrelse.

LÆS OGSÅ: Tyndt og trist hår? Sådan får du det smukt igen

Der er også mange kvinder, der i løbet af de cirka 10 år, vil blive gravide. Her ændrer brysterne sig også og vokser, fordi de gør klar til amning.

Bagefter kan du ikke være sikker på, at de får samme størrelse som tidligere, og de vil også få en anden fasthed. Bliver dine bryster mørkere og dine brystvorter større under graviditeten, så kan du forsikre dig med, at det er helt normalt og de vil vende tilbage til det gamle, når babyen er født.

Det er også helt normalt, at du i denne periode i løbet af 20’erne vil opleve små godartede knuder i et eller begge bryster. Det sker, fortæller doktor Lisa Jacobs, fordi din menstruationscyklus ændrer sig meget i den periode og dermed også niveauet af hormoner.

LÆS OGSÅ: Lidt for rund? Sådan ser du slankere ud

Du kan altså opleve hævelser og små knuder, som du naturligvis skal være opmærksom på og straks søge læge, hvis du har en grim mistanke, er nervøs, eller hvis de ikke forsvinder igen, slår Lisa Jacobs fast.

30 år: Du får strækmærker

Du er nu blevet lidt ældre og det kan du også begynde at se på dine bryster. De vil blive lidt mindre faste og det især, hvis du har været igennem en eller flere graviditeter.

Du vil også opleve, at du kan få strækmærker, enten fordi du har gået op og ned i vægt et par gange, eller fordi du har været gravid. Det er helt normalt og de fleste kvinder vil opleve det i større eller mindre grad.

LÆS OGSÅ: Får du nok jer? Flere ting ødelægger optaget

40 år: Nu bliver de bløde

Ja, din ungdoms fasthed er så småt begyndt at fortage sig og faktisk kan det også ses og mærkes på brysterne.

Du vil eventuelt begynde så småt at gå i overgangsalderen og dine bryster vil derfor blive meget blødere. Lisa Jacobs forklarer, at det er fordi dine hormoner ændrer sig og dit brystvæv erstattes med fedt og det er mærkbart.

LÆS OGSÅ: Er du træt? Så nemt bliver du frisk igen

Det sker ikke nødvendigvis samtidig på begge bryster, så det ene kan godt ændre sig før det andet, og det skal du ikke blive bekymret over. Men derfor skal du stadig være opmærksom på dem og tage til lægen, hvis forandringerne vækker bekymring.

- Vi opfordrer kvinder til at tjekke sig selv ofte, så de kan holde sig opdaterede på, hvordan deres bryster ændrer sig, siger doktor Lisa Jacobs.


Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.