Så vigtige er indvandrere for landkommuner

Affolkningen af landet ville tage fart, hvis det ikke var for flygtninge og indvandrere, skriver Ugebrevet A4.
Indvandrerne er bl.a. beskæftiget i industrien og landbruget. Arkivfoto.
Indvandrerne er bl.a. beskæftiget i industrien og landbruget. Arkivfoto. Foto: Colourbox/free

I 64 kommuner skrumper befolkningen fra 2008 til 2014, når man kun kigger på etniske danskere. Men tager man flygtninge, indvandrere og efterkommere med i regnestykket, forhindrer de, at det samlede indbyggertal dykker i 27 kommuner. Og samtidig bremser de affolkningen af landdistrikterne i flere egne. Det viser tal fra Danmarks Statistik, som Ugebrevet A4 har analyseret.

Ugebrevet A4 har tidligere beskrevet, hvordan østarbejdere skaber liv i ellers hensygnende områder af landet. Men tendensen er endnu tydeligere, når man ser bredere folk, der kommer udefra.

For landkommuner kan indvandring blive en gevinst, mener Kurt Houlberg, kommunalforsker og programchef på KORA.

- Indvandring kan få meget stor betydning. Det kan afbøde affolkningen af landområderne, og gør man det attraktivt for indvandrerne at blive boende, giver det liv på landet, siger han til Ugebrevet A4.

Lektor Pia Heike Johansen på Center for Landdistriktsforskning fra SDU kalder indvandring for en vigtig ressource for landområderne.

- Når indvandrerne flytter til landområderne, er de med til at opretholde erhvervslivet. Bosætter de sig og får børn, er det en fordel for skoler og daginstitutioner. De betyder virkeligt meget for landkommuner og er med til at sikre en højere offentlig og privat service, end der ellers ville have været på landet, fastslår hun over for Ugebrevet A4.

Vejen, Billund og Ikast-Brande er eksempler på kommuner, hvor befolkningstallet er dykket siden 2008, når man kun kigger på etniske danskere. Men på grund af indvandrere og efterkommere har kommunerne faktisk fået flere hundrede ekstra indbyggere; og det glæder borgmestrene.

- Det er dejligt, at folk gerne vil arbejde i kommunen. Indvandrerne indgår i vores samfund som alle andre borgere. Velfungerende virksomheder og arbejdspladser er grundlaget for at drive en kommune - og så er efternavnet på de ansatte ikke så afgørende, mener Vejens borgmester Egon Fræhr (V).

I Vejen er mange indvandrere beskæftiget i landbruget og på slagterierne. Indvandrere i Ikast-Brande arbejder til gengæld med især fødevarer, minkavl og vindmøller. Alene Siemens Windpower, som har hjemme i kommunen, har rundt regnet ansat 70 nationaliteter og 700 udenlandske medarbejdere.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.