Så triste bliver vi af det danske sommervejr

Regn og blæst midt på sommeren gør os deprimerede. Der er nemlig en klar sammenhæng mellem vejret og vores mentale tilstand.
Øv, den danske sommer er fuld af regn og det gør os triste.
Øv, den danske sommer er fuld af regn og det gør os triste. FOTO: Scanpix

Sidder du også træt og udkørt indenfor i læ for regnen og kigger ud på det, der skulle have været en solrig dansk sommer? Du er måske godt på vej til at blive deprimeret. Det kan det danske sommervejr nemlig sagtens finde ud af … at slukke lys i sindet og gøre folk triste.

Allerede i 2007 viste en svensk undersøgelse fra Uppsala Universitet, at når sommeren er dårlig, sker der en stigning i antallet af solgte lykkepiller i Sverige.

Det mentale helbred sættes altså på en hård prøve, når sommeren er kold og våd, forklarer også speciallæge i psykiatri, Jes Gerlach, dengang til b.dk.

- Vi er meget afhængige af at få en vis mængde lys, ellers bliver vi trætte og initiativløse, og nogle bliver til og med deprimerede. Derfor kan der let forekomme vintertræthed om sommeren, hvor man ellers skulle være glad, siger han.

Både biologi og psyke spiller ind

Rent biologisk sker der det, at vi udskiller for meget af hormonet melatonin, når vejret er gråt.

Udskiller vi meget af det, og det trives i mørkt vejr, vil vi føle os mere trætte og uoplagte. Det er slemt nok i sig selv, men samtidig vil det psykologiske aspekt også spille ind.

Det er jo for pokker meningen, at solen skal skinne om sommeren. Når den ikke gør det, kan det være så svært at rumme, at vi bliver påvirket og humøret daler.

Høje forventninger til ferien

Problemet er samtidig, at alt det her sker i en periode, hvor mange af os har ferie – sommerferien, vi har ventet på hele året. Og det kan altså sætte forventningerne op, forklarer psykolog Tue Toft til fyens.dk.

- Problemet kan være, at man ser frem til ferien som et højdepunkt på året, og når så forventningerne ikke svarer til realiteterne, kan det hos nogle betyde en slags vrede. Men sagen er jo, at vi ikke kan gøre noget ved vejret, siger han.

Hans råd er: Forkæl dig selv, så du alligevel får oplevelser. Og bestil eventuelt en solferie til senere på året, så har du noget at se frem til … trods alt.

Gå ud uanset om det regner eller blæser

Lægen Jerk W. Langer kender også til problematikken med folk, der bliver ramt af det, han kalder for en ”sommer-depression”.

- Nogle mennesker ender med at blive vinterdeprimerede om sommeren. Ikke nok med at det regner i vores ferie, men det betyder også, at vi tilbringer megen tid inden døre. Vi kommer til at mangle lys og dermed D-vitamin, siger han til eb.dk

Hans råd er: Gå udenfor i dagslyset uanset vejret.

Som sommeren ser ud i disse dage, er det på med regntøjet og ud i naturen. Og når du er godt brugt og træt hjemme igen, er det tid til indendørs hygge – tænd op i pejsen, tænd et stearinlys, lav en kop te eller drik et glas vin og læs en af de mange bøger, du aldrig får tid til i hverdagen.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.