Så stor er din risiko for modermærkekræft

Har du mere end 10 modermærker på din højre arm, skal du være ekstra opmærksom, for du risikerer at have en højere risiko for modermærkekræft.
Tjek din højre arm for modermærker, det siger noget om din kræftrisiko. 
Tjek din højre arm for modermærker, det siger noget om din kræftrisiko.  FOTO: Scanpix

Hvor mange modermærker har du på din højre arm?

Tæl efter. Er der mere end ti, er du i en risikozone for at kunne udvikle modermærkekræft, viser ny forskning fra King’s College London, ifølge Daily Mail.

Den ny forskning mener, at hvis du har mere end ti modermærker på din arm, vil du også have mange på resten af din krop, nok mere end 100.

Og har du det, er din risiko altså forøget i forhold til at udvikle modermærkekræft. For selvom de fleste modermærker er fine og sunde, vil der ind imellem opstå sygdom i enkelte af dem, og jo flere du har, jo større er din risiko for, at et af dine pludselig udvikler sig i en forkert retning.

Find sygdommen straks

Tidligere har der været mange historier om, at folk med bleg hud, dem med rødt hår og meget andet, er i en risikozone for at udvikle modermærkekræft.

Men faktisk er det endnu vigtigere at se, hvor mange modermærker hver enkelt har, siger en af lægerne bag studiet, og det er netop vigtigt at have for øje, så folk kan tjekke ændringer på deres krop og fange eventuel sygdom i opløbet.

Fanges det tidligt, vil det bedre kunne behandles.

Har du mange modermærker, viser det, at du har hudceller, der er meget aktive.

- Det her studie påviser, at antallet af modermærker på vores arme giver en god indikation på, hvor mange modermærker vi har på hele vores krop. Det kan være hjælpsom, fordi vi ved, at folk med mange modermærker har større risiko for at udvikle modermærkekræft, siger doktor Claire Knight fra charity Cancer Research UK.

Men det er ikke nok at holde øje med dine modermærker på din arm, du skal tjekke hele din krop og kigge efter forandring. Og du skal samtidig holde øje med, om du udvikler nye modermærker, der ser underlige ud. 

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.