Så stor er chancen for at få et barn med fertilitetsbehandling

Nyt stort dansk studie viser, hvor store chancerne er for at få et barn under et fertilitetsbehandlingsforløb. Det betaler sig ikke at vente for længe med at komme i gang, advarer forsker.
Mange par, som bliver behandlet for ufrivillig barnløshed, er især interesseret i at vide to ting: Hvad er chancerne for at det virker, og hvor lang tid tager det? En ny undersøgelse giver svaret.
Mange par, som bliver behandlet for ufrivillig barnløshed, er især interesseret i at vide to ting: Hvad er chancerne for at det virker, og hvor lang tid tager det? En ny undersøgelse giver svaret. Foto: Scanpix / Modelfoto

Par, der begynder et fertilitetsbehandlingsforløb, har ofte to altovervejende spørgsmål: 'Hvad er vores chancer for at få et barn?' og 'Hvor lang tid kommer der til at gå?

Svaret på de spørgsmål kommer et nyt dansk studie med, skriver Videnskab.dk.

I en undersøgelse af 20.000 par i fertilitetsbehandling mellem 2007 og 2010 viser forskere fra Københavns Universitet og Hvidovre Hospital, at tre ud af fire par i fertilitetsbehandling har fået et barn inden for fem år.

57 procent har allerede fået et barn inden for to år.

Læs også på Videnskab.dk: Ufrivillig barnløshed fordobler risikoen for selvmord

Med den nye undersøgelse i hånden kan læger bedre rådgive de enkelte par om netop deres chancer for at få et barn. Det fortæller hovedforfatteren bag det nye studie til Videnskab.dk.

»Traditionelt set har man i fertilitetsbehandlinger gjort succesrater op i behandlingsforsøg, men det siger ikke så meget om de langsigtede chancer for at få et barn. De tal har vi skaffet ved at hente data fra nationale registre, så vi ikke bare får den samlede chance for at få et barn efter behandling, men også hvad chancerne er for at få et barn ved naturlig befrugtning for alle par, der har været i fertilitetsbehandling,« fortæller læge og ph.d.-studerende Sara Sofia Malchau fra Institut for Obstetrik og Gynækologi ved Hvidovre Hospital, Københavns Universitet, til Videnskab.dk.

Læs også på Videnskab.dk: Barnløse par lever kortere

Speciallæge og klinikchef på Dansk Fertilitetsklinik på Frederiksberg i København, Ursula Bentin-Ley, har læst de nye resultater. Hun fortæller, at de bekræfter de ting, som man godt vidste i forvejen.

»Vi har altid vidst, at cirka tre fjerdedele af dem, som besøger os, ender med at få et barn med hjem, så det er ikke som sådan en nyhed. Studiet bekræfter også det allervigtigste i forbindelse med graviditet – nemlig kvindens alder. Her er det altså meget nemmere at blive gravid, hvis man er kvinde under 35 år, end hvis man er kvinde over 40 år,« siger Ursula Bentin-Ley til Videnskab.dk.

De nye forskningsresultater er netop offentliggjort på en fertilitetskonference i Helsinki.

Læs også på Videnskab.dk: Frivilligt barnløse kvinder legitimerer deres valg

Klinikchefen fortæller også, at det i øjeblikket er sådan, at Sundhedsstyrelsen pålægger fertilitetsklinikker at rådgive ud fra deres egne resultater, og så længe det er Sundhedsstyrelsens krav, følger de dem.

»Men det er da meget rart også at kunne sige til patienterne, hvordan det ser ud på landsplan og at kunne give sandsynligheder for at blive gravid ud fra alder. Og så er jeg helt enig i, at vi på nogle måder opgør succesrater på en gammeldags måde. Her burde man i stedet se på kvindens samlede chancer for at blive gravid frem for at se på succesrater per æg-opsætning, som man gør i dag,« forklarer Ursula Bentin-Ley.

I undersøgelsen har forskerne også kigget på succesrater for de to hovedtyper af fertilitetsbehandling: Inseminering og reagensglasbefrugtning. Det kan du læse mere om i artiklen på Videnskab.dk.

Andre artikler på Videnskab.dk:

Skal du holde ferie i Danmark? Pas på disse sygdomme

Professor: Hypotese om antioxidanter er rent nonsens

Hvorfor dufter sommerregn?

 

Fakta om undersøgelsen:

I undersøgelsen har forskerne indhentet data for 20.000 danske par i fertilitetsbehandling mellem år 2007 og 2010. Kun par, der ikke brugte sæd- eller ægdonorer blev medtaget i undersøgelsen.

Forskerne fulgte op på de danske par efter henholdsvis to, tre og fem år. 20.000 par blev fulgt i to år, 14.500 par blev fuldt i tre år, mens 5.000 par blev fulgt i fem år.

I undersøgelsen skelnede forskerne ikke mellem, om undfangelserne skete ved hjælp af fertilitetsbehandlingen, eller om de skete naturligt. De så blot på, om de undersøgte par fik børn eller ej.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.