Så skrabet lever Venstres kontanthjælpsfamilie

Familien på kontanthjælp i Venstres kampagne har et yderst beskedent beløb tilbage efter faste udgifter, viser beregning ifølge DR.
Hvis mor og far begge er på kontanthjælp i en familie med tre børn, er der ikke mange penge til rådighed, når de faste udgifter et betalt, viser beregninger, som Nordea har lavet for DR.
Hvis mor og far begge er på kontanthjælp i en familie med tre børn, er der ikke mange penge til rådighed, når de faste udgifter et betalt, viser beregninger, som Nordea har lavet for DR. Scanpix - arkivfoto

De får for meget! Sådan er budskabet fra Venstre i partiets nye omstridte kampagne, der blev lanceret mandag.

Af kampagnen fremgår det, at et ægtepar på over 30 år på kontanthjælp med tre børn årligt kan få 454.215 kroner i samlede offentlige ydelser.

Det lyder måske af meget - men reelt er virkeligheden en hel anden, konkluderer DR Nyheder, der har fået Nordea til at regne på tallene.

Ifølge beregningen har familien på kontanthjælp 1.600 kroner per måned tilbage, efter at de faste udgifter er betalt.

Kun plads til "det mest nødvendige"

- Der er plads til at købe det absolut mest nødvendige og ikke ret meget mere, siger forbrugerøkonom Ann Lehmann Erichsen fra Nordea til DR Nyheder.

Hun har i sin udregning taget udgangspunkt i et gennemsnitligt forbrug for en gennemsnitlig familie ifølge Danmarks Statistik. Her inkluderes blandt andet udgifter til husleje, mad, daginstitution og tøj.

Udgifter til for eksempel forsikringer, fritidsaktiviteter og transport er ikke inkluderet.

669 par

Det er i ugens løb kommet frem, at kampagnen dækker over et relativt lille udsnit af landets kontanthjælpsmodtagere.

Tal fra Danmarks Statistik viser, at der i 2013 var 669 par med mindst tre børn under 18 år, hvor begge forældre var på kontanthjælp hele året.

I september 2014 var der 2010 par med mindst tre børn, hvor begge forældre var på kontanthjælp den måned.

Venstres retsordfører sagde i går, at kampagnen er rettet mod indvandrere.

Til DR Nyheder siger partiets arbejdsmarkedsordfører, Hans Andersen, at Venstre ønsker, det i højere grad kan betale sig at arbejde - og at Venstre vil have et moderne kontanthjælpsloft og lette skatten for dem med de laveste lønindkomster,

Venstre vil dog ikke løfte sløret for, hvad partiets bud på et "moderne kontanthjælpsloft" konkret indebærer.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.