Så ofte skal emhætten rengøres
Fedt og snavs fra madlavningen sætter sig ofte i emhætten, og derfor bør den rengøres jævnligt. Læs her, hvor ofte det bør gøres.
Ved du, hvor ofte du bør rengøre filtrene i din enhætte?
Ved du, hvor ofte du bør rengøre filtrene i din enhætte? Foto: Colourbox/free


En velfungerende emhætte kan redde meget madlugt og fedt fra at sætte sig i vægge og lofter. Men for at det mål kan opfyldes, bør filtrene i emhætten renses fra tid til anden.

Spørger man Michael Norup, som er salgs- og marketingchef hos den danske emhætteproducent Thermex, bør den rengøring gøres ofte:

- Det vigtigste for funktionaliteten på din emhætte er, at du rengør dine filtre regelmæssig. Det vil sige cirka en gang om måneden, men det afhænger også meget af, hvilken type mad du ofte laver.

- Har du primært haft din emhætte tændt for at koge æg eller kartofler, så skal den ikke renses nær så ofte, som hvis du har stegt bacon i stedet for. Så bør man i stedet for gøre det et par gange om måneden, siger Michael Norup til Ritzau Fokus.

Den holdning deler Anne Grete Rasmussen, som er rengøringsekspert hos Bolius og står bag hjemmesiden FruGrøn.dk, dog ikke helt.

Hun mener ikke, at rengøringen bør gøres nær så ofte.

- Det er vigtigt at rense filtrene en gang imellem. Hyppigheden afhænger selvfølgelig af, hvor ofte du steger, da der samler sig nogle små fedt- og smudspartikler fra stegeosen i filtrene. Jeg vasker mine fedtfiltre to til tre, måske fire, gange om året, siger hun til Ritzau Fokus.

Når filtrene skal rengøres, er den nemmeste løsning at sætte dem i opvaskemaskinen, men her skal man ifølge eksperterne have én ting for øje, inden man tænder maskinen.

- Man skal være opmærksom på, at saltet i opvaskemaskinen kan misfarve filtrene, hvis det er af stål eller aluminium. Til gengæld er det kun udseendet, det går ud over. Funktionaliteten forbliver det samme, siger Michael Norup.

Har man ikke en opvaskemaskine, kan filtrene også vaskes i hånden. Det kan gøres ved hjælp af lunkent vand, opvaskemiddel og en opvaskebørste.

Der findes også folk, der ikke har aftræk ti emhætten og derfor har et kulfilter i stedet for. Ifølge Anne Grete Rasmussen er det dog vigtigt, at man husker at få udskiftet denne type filtre.

- Har du en emhætte, der recirkulerer luften i køkkenet, skal du udskifte kulfilteret jævnligt.

- Kulfiltret skal normalt udskiftes en til to gange om året, afhængigt af hvor meget du bruger emhætten. Nogle skal dog udskiftes cirka hver tredje måned. Læs også i brugsanvisningen, hvor ofte dit skal skiftes, siger hun.

Har du glemt at rengøre dine filtre i længere tid, kan du i faktaboksen læse de gode råd til rengøringen, så filtrene bliver så gode som nye.

 

Trin for trin: Sådan rengør du filtrene i din emhætte

1. Fjern fedtfiltrene fra emhætten - de er typisk delt op i to eller tre separate filtre, som oftest er sat fast med magneter eller en lille wire.

2. Læg dine filtre i opvaskemaskinen og vask dem på et normalt program.

3. Tør dine filtre godt af. Du kan enten lade dem stå til tørre i vinduet eller ligge dem ved radiatoren. Det er vigtigt, at filtrene er helt tørre, inden de monteres igen.

4. Rengør din emhætte indvendigt. Det er vigtigt, at du får rengjort din emhætte indvendigt, inden filtrene påmonteres. Det kan gøres med en mikrofiberklud, som eventuelt er opvredet i vand med opvaskemiddel.

5. Påmonter til sidst filtrene igen.

Ved særligt beskidte filtre kan det være nødvendigt at lave noget forarbejde:

- Du kan eksempelvis smøre filtrene ind i fast brun sæbe, og lægge dem i en plastikpose natten over. Dagen efter skal de skrubbes rene i lunkent vand, og derefter tørres godt. Man kan eventuelt bruge en tandbørste til skrubningen.

Man kan også lægge sine filtre i blød, hvis der ligeledes er gammelt og fastbundet fedt i dem. Den blanding består af:

- Fem liter vand

- ½ dl opvaskemiddel

- cirka ½ spiseskefuld 8 % salmiakspiritus (husk at lufte ud!)

 

Kilde: Anne Grete Rasmussen

/ritzau/FOKUS

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.