Så ofte er der fejl i din lønseddel

Mange tjekker ikke deres lønseddel. De kan ende med at snyde sig selv eller stifte gæld til arbejdspladsen, hvis lønnen er forkert.
Du har pligt til at betale det, du har fået for meget tilbage, hvis du selv burde have opdaget fejlen - og det kan hurtigt blive store summer.
Du har pligt til at betale det, du har fået for meget tilbage, hvis du selv burde have opdaget fejlen - og det kan hurtigt blive store summer. Foto: Iris/arkiv

Tjekker du heller ikke din lønseddel?

Så er du ikke alene. Rigtig mange tjekker ikke lønsedlen, men der kan nemt have sneget sig en fejl ind blandt tillæg og personalegoder. Får du for lidt i løn, skal du selvfølgelig have det, du mangler - men har du fået for meget, kan du ende med en kæmpe gæld til din arbejdsplads.

Det forklarer Helene Rafn, der er lønforhandlingschef i Djøf.

- Man kan få for lidt i løn, men man skal i højere grad være opmærksom på ikke at få for meget i løn. Hvis man først opdager det et halvt år efter, og man allerede har brugt pengene, så kan det være rigtig vanskeligt at skulle betale det tilbage til arbejdspladsen, siger hun.

Du har nemlig pligt til at betale det, du har fået for meget tilbage, hvis du selv burde have opdaget fejlen - og det kan hurtigt blive store summer. Men rigtig mange tjekker slet ikke lønsedlen og opdager derfor ikke fejlene.

Faktisk tjekker næsten hver fjerde kvinde ikke sin lønseddel, mens det samme gør sig gældende for 12 procent af mændene. Det viser en undersøgelse foretaget af Epinion for Deloitte.

Helene Rafn forklarer, at der ofte kan komme fejl, når man skifter job, går op eller ned i tid eller kommer på et andet løntrin end tidligere. Der kan også være fejl i indbetalingen til Skat eller pension.

En anden, der arbejder med at tjekke lønsedler hver dag, er Karsten Wohlgemuth. Han er FOA's fællestillidsmand i Sønderborg Kommune, og han ser ofte fejl på lønsedlerne.

- På omkring en ud af fire lønsedler er der fejl, og det er oftest på grund af manglende viden. For eksempel har enten lønkontoret eller lønmodtageren ikke sat sig ordentligt ind i overenskomsten, siger han til Ritzau Fokus.

Han oplever også, at der tit er fejl i erfaringsdatoen, der fortæller, hvor længe, man har arbejdet som månedslønnet i den type stilling, man er ansat i. Derfor råder han til, at man sammen med sin fagforening gennemgår lønsedlen, så alle eventuelle fejl bliver opdaget hurtigt.

Sådan tjekker du lønsedlen

- Kig på din ansættelseskontrakt og eventuelle senere tillæg for at se, hvad der står om lønnen. Sammenhold kontrakten med lønsedlen og se, om de to stemmer overens. Vær også sikker på, at din erfaringsdato er korrekt.

- Kig også på lønsedlen, om du har fået de bonusordninger, provisionsgoder og personalegoder, du er blevet lovet eller har forhandlet dig frem til.

- Vær opmærksom på, om indbetalingen til Skat er korrekt og om trækprocenten stemmer overens med din forskudsopgørelse.

- Sæt dig ind i din overenskomst og vær opmærksom på, om lønsedlen overholder denne.

- Vær især opmærksom på: Pensionsbidrag, personalegoder som eksempelvis firmabil eller fri telefon og hvorvidt, du er på det korrekte løntrin eller lønskala.

- Spørg din fagforening eller fagforbund, hvor du kan få hjælp med at læse lønsedlen. Finder du en fejl på lønsedlen, kan du altid starte med at gå til lønkontoret på dit arbejde og spørge efter en forklaring.

Kilder: Helene Rafn, Djøf, og Karsten Wohlgemuth, FOA.

 

/ritzau/FOKUS

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.