Så ofte bør du gå på toilettet: Hvor tit gør du det?

Du skal nok reagere, hvis du går på toilettet mere end otte gange om dagen.
Du skal nok reagere, hvis du går på toilettet mere end otte gange om dagen.
Du skal nok reagere, hvis du går på toilettet mere end otte gange om dagen. Colourbox.

Det færreste af os tænker nok over, hvor mange gange vi besøger toilettet på en dag. Men det betyder faktisk noget, for besøger man det lille hus lidt for ofte, kan det måske skyldes en overaktiv blære.

Ifølge Siri Harket, der er ekspert i urologi ved Barnepoliklinikken på Ullevål Universitetssykehus, er det normalt at gå på toilettet mellem tre til syv gange på en dag. Benytter man et toilet oftere, kan det skyldes en overaktiv blære, eller at man simpelthen har dukket for meget, skriver kk.no.

’Jeg har hørt folk klage over, de må op fire-fem gange om natten for at tisse, men så viser det sig jo, at de har drukket fire kopper te før sengetid eller tre liter vand i løbet af dagen. Og så er det jo klart, at al væsken skal ud igen, siger hun og råder til, man generelt ikke drikker for meget efter kl. 18.

Læs om det værste og bedste mad for fordøjelsen på Soendag.dk.

Mange toiletbesøg kan betyde overaktiv blære

Går du rigtig mange gange på toilettet uden at indtage særligt meget væske, kan det ifølge Siri Harket skyldes en overaktiv blære.

’Det kendetegnes ved en stærk vandladningstrang, sædvanligvis med hyppig vandladning, som vil sige, du tisser mere end otte-ti gange om dagen. Det er ganske meget,’ siger eksperten.

Normalt fungerer det sådan, at vores blære bliver fyldt med urin uden, at vi lægger mærke til det med det samme. Når den er fyldt en del op, mærker vi det og får trang til at tisse. Har man en overaktiv blære, fungerer det ikke som beskrevet. Blæren er overaktiv og trækker sig sammen, så man pludselig mærker en meget stærk tissetrang. I nogle tilfælde ender det med, at man pludselig ufrivilligt tisser.

’Lider du at dette, kan du træne det væk ved at begynde at gå på det lille hus til faste tider. Er det stressende for dig, findes der også medicin, som dæmper den overaktive blære, forklarer Siri Harket.

Døjer du med oppustet mave? Få gode råd til at komme af med den på Soendag.dk.

Hold tarmene i gang med den rigtige kost

Ifølge eksperterne er det svært at sige, hvor ofte man bør lave ’nummer to’.

’Vi ved, at ved forstoppelse har man mindre end tre tømninger om ugen. Nogen vil sige, det er normalt at have flere end dette. Akkurat, hvor mange gange der er normalt uden forstoppelse, er individuelt, siger Mette Svendsen, som er medicinsk ernæringsekspert ved Oslo Universitetssykehus, til kk.no.

Vores kost spiller en stor rolle i forhold til, hvor ofte vi har behov for at gå på toilettet. En fiberrig kost baseret på grøntsager, linser og fuldkornsprodukter samt fedt som olie er med til at holde gang i tarmene.

Mia Qvist Scheelsbeck, Traffic Center, Aller Media

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.