Så nemt slipper du af med brugte batterier

Det kan virke uoverskueligt at skulle køre til genbrugsstationen for at aflevere et par flade batterier - men det behøver det ikke at være.
Nogle kommuner tilbyder, at man kan lægge en pose med batterier og småt elektronik oven på sin skraldespand til dagrenovation, og så bliver det hentet.
Nogle kommuner tilbyder, at man kan lægge en pose med batterier og småt elektronik oven på sin skraldespand til dagrenovation, og så bliver det hentet. Foto: Sigrid Olsson/Colourbox/6PA/MAXPPP

Pæren skal skiftes, eller badevægten skal have nye batterier. Men hvad skal du gøre med de gamle batterier og pærer?

De fleste ved godt, at det er forkert at smide dem i skraldespanden - men det kan være svært at gennemskue, hvordan man nemmest kommer af med sine brugte batterier, døde pærer eller andet elektronikaffald.

Men faktisk er det slet ikke så svært, hvis bare man ved, hvor man skal lede.

- Nogle kommuner tilbyder, at man kan lægge en pose med batterier og småt elektronik oven på sin skraldespand til dagrenovation, og så bliver det hentet. Man kan også have en problemkasse, hvor man kan putte sparepærer og småt elektronik i, som også bliver hentet, siger Anne Harborg Larsen, der er faglig medarbejder hos Miljøstyrelsen.

Hun fortæller, at det er forskelligt fra kommune til kommune, hvad de tilbyder, men alle har som minimum en genbrugsstation, hvor man kan aflevere batterier, sparepærer og elektronikaffald.

Anne Harborg Larsen siger, danskerne generelt er gode til at sortere elektronikaffald og batterier, og at affaldsundersøgelser viser, at det er få mængder, der havner i skraldespanden. Men det kan ske ubevidst, at et batteri havner blandt bleer og æggebakker.

- Man skal være opmærksom på, at der kan være skjulte batterier i eksempelvis legetøj, cykellygter, fødselsdagskort, sko og så videre, siger Susanne Felland, der er kommunikationskonsulent og projektleder i Amager Ressource Center.

Hun fortæller, at 60 procent af batteriet kan genanvendes - og derfor forsøger man at gøre det så nemt som muligt at aflevere batterier for personer uden bil i storbyen.

- Vi deler batterikasser ud til private borgere på vores genbrugsstationer. Kasserne er så små, at de kan stå i skabet under køkkenvasken, siger hun.

Amager Ressource Center har også en batteriindsamlingsordning, hvor offentlige institutioner og virksomheder kan have større batterikasser stående. På den måde slipper den enkelte for turen ud til genbrugsstationen, men kan aflevere det elektroniske affald på caféen, gaden eller købmanden på vej til arbejde.


Sådan kommer du nemmest af med det farlige affald:

- Tjek om der er en batteribeholder i din gård ved siden af papirbeholderen. Her kan du smide de fleste almindelige batterier i.

- Undersøg om der er mulighed for at få en problemkasse i din kommune, hvor du kan smide batterier, sparepærer og småt elektronisk affald ud og få det afhentet gratis.

- Bor du i nærheden af København, kan du hente en gratis batterikasse, som kan stå under vasken. Se her, hvor du kan hente kassen: http://www.a-r-c.dk/privat/genbrugsplads/find-genbrugsplads

- Se hvor du kan komme af med batterier i din kommune her: http://farvel-batteri.dk/

- Se hvordan dit affald skal sorteres og find det nærmeste sted på danmarkskortet her: http://hjem.kendditaffald.dk/

/ritzau/FOKUS

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.