Så meget tjener Helle Thorning og co

Lønnen til folketingsmedlemmer og ministre skal til debat i folketingssalen, mener flere partier. Læs her, hvad de folkevalgte tjener.
Statsministeren får 1.464.148 kroner om året i løn. Dertil kommer pension med mere.
Statsministeren får 1.464.148 kroner om året i løn. Dertil kommer pension med mere. SCANPIX arkiv

Flere partier vil ændre i løn- og pensionsvilkår for folketingsmedlemmer og ministre. En umage alliance - Dansk Folkeparti, Enhedslisten og Liberal Alliance - går nemlig sammen om et udspil, der skal hæve politikernes egen pensionsalder og skære i deres pension. Det skriver Berlingske.

LÆS OGSÅ: Uhellig alliance vil sætte prop i ministerpension

Mens de tre partier er enige om skære i ministrenes pensionsvilkår, er de ikke enige om lønvilkårene for medlemmerne af Folketinget.

Liberal Alliance ønsker at hæve lønnen for de 179 MF'ere, men det vil hverken Enhedslisten eller Dansk Folkeparti være med til.

Her kan du læse, hvor meget politikerne tjener i dag:

Folketingsmedlemmer:

* Løn:

Grundlønnen for medlemmer af Folketinget er 51.358 kroner om måneden. Hertil kommer 5047 kroner om måneden i skattefrit omkostningstillæg for de medlemmer, der bor i Danmark. Tillægget er større for medlemmerne fra Grønland og Færøerne.

Når medlemmer af Folketinget ryger ud på grund af sygdom eller valg, får de et eftervederlag på 51.358 kroner i op til to år.

* Pension:

Ét år som medlem af Folketinget udløser ret til livslang politikerpension på 79.142 kroner om året. Har man siddet i Folketinget længere end 20 år, lyder pensionen på 347.008 kroner om året. Den bliver udbetalt, selv om politikeren har indtægt fra en ny arbejdsgiver.

Ministre:

* Løn:

De fleste ministre får 1.171.318 kroner om året i løn, men finansministeren, udenrigsministeren og økonomi- og indenrigsministeren får 1.288.450 kroner om året. Statsministeren får 1.464.148 kroner om året.

En minister får eftervederlag svarende til sin løn i halvandet til tre år. Eventuelle indtægter modregnes.

* Pension:

Ét enkelt år som minister udløser ret til livslang ministerpension fra efterlønsalderen. Et år som minister giver et pensionsbeløb, som svarer til, hvad en statstjenestemand har optjent på ni år. Efter otte år som minister får man samme pension, som en statstjenestemand optjener på 37 år.

* Pension til ministerbørn:

Hvis en pensioneret minister har børn under 21 år, udbetales et børnepensionstillæg på 15.861 kroner om året til barnet.

Kilder: Folketinget.dk, Enhedslisten, Berlingske.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.