Så meget er sofaen "Poeten" værd

Poeten er med sine runde former evigt populær, både herhjemme og i udlandet. Designklassiker OG filmstjerne med sin fremtrædende betydning i filmatiseringen af tegneseriestriben Poeten og Lillemor.
Hvad "Poeten" er værd, afhænger af den enkelte sofas stand og betræk. Denne sofa står  Ordrupgaard, hvor såvel huset som alle møblerne er tegnet af Juhl selv.
Hvad "Poeten" er værd, afhænger af den enkelte sofas stand og betræk. Denne sofa står Ordrupgaard, hvor såvel huset som alle møblerne er tegnet af Juhl selv. SCANPIX arkiv

Da Finn Juhl i 1941 designede Poeten, den lille to-personers sofa med runde former, var det til hans eget hjem. Unikasofaen kom på Snedkerlaugets udstilling, og i 1945, fik Kirsten Vodder, datter af Niels Vodder, Finn Juhls gode ven og samarbejdspartner, sofaen.

Panton Globe af Verner Panton. Læs mere på anik&auktion.dk

Det var hende og hendes mand, forfatteren Frank Jæger, der var inspiration for tegneserien Poeten og Lillemor (1950), og da striben efterfølgende blev filmatiseret af Erik Balling med Helle Virkner og Henning Moritzen i hovedrollerne, fik sofaen en helt central rolle sammen med Arne Jacobsens Ægget – og sofaen fik sit navn: Poeten. Dog er den oprindelige Poeten en anelse anderledes, end den kom til at se ud, fordi den var en unika-produktion.  Det kan man se på de rundede, opadpegende hjørner, som vi kender sofaen på. Poeten blev fremstillet hos Hansen & Sørensen, men i dag er det One Collection, der står for fremstillingen. Her fås den til priser startende fra 42.000 og 54.000 kr. alt efter materiale.

Svanen af Arne Jacobsen. Se vurderingsprinsen på antik&auktion.dk

Poeten på auktion:

Poeten er en populær sofa, både i ind- og udland, men vurdering og hammerslag afhænger af, hvilket materiale betrækket af udført i, om det er en ny eller gammel model med mere. Således kan man finde hammerslag helt ned til 13.000 og opefter – Helt exceptionelt var det dog, da Bruun Rasmussen kunne sætte den oprindelige unika-model af Poeten til salg, som havde tilhørt Kirsten Vodder. 125.000 kr. lød vurderingen på, men den heldige fik den for 100.000 kr.

Vurdering: 25.000 og opefter.

Natascha Gracia, Antik & Auktion, Aller Media

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.