Så mange tusinde statsjob flytter fra hovedstaden

Op mod 4.000 statsjob rykker fra hovedstaden ud i provinsen.
"Regeringen ønsker et Danmark med en bedre balance, der for bringer vi de statslige arbejdspladser tættere på borgeren og virksomhederne," siger Lars Løkke Rasmussen (V) på pressemødet
"Regeringen ønsker et Danmark med en bedre balance, der for bringer vi de statslige arbejdspladser tættere på borgeren og virksomhederne," siger Lars Løkke Rasmussen (V) på pressemødet Foto: SCANPIX arkiv

Der er mange statsansatte, der netop nu sidder klæbet til skærmen, mens regeringen på et pressemøde præsenterer sin plan for udflytning af statslige arbejdspladser.

Planen har fået navnet ’Bedre balance’, og regeringen vil bruge 400 millioner kroner på at føre den ud i livet.

- Regeringen ønsker et Danmark med en bedre balance, der for bringer vi de statslige arbejdspladser tættere på borgeren og virksomhederne, siger Lars Løkke Rasmussen (V) på pressemødet, hvor han er flankeret af af finansministeren, erhvervs- og vækstministeren og skatteministeren.

Finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) siger om udflytningen, som ifølge regeringen er den største nogensinde:

- Vi håber, at rigtig mange vil flytte med ud til de nye arbejdspladser. Vi skal behandle alle medarbejdere godt i denne her situation.

Regeringens plan inkluderer helt præcist udflytning af 3.900 arbejdspladser fra hovedstaden. Dermed er det mere end hver 10. statslige arbejdsplads, der flyttes. Det er blandt andre Udlændingestyrelsen, Arbejdsskadestyrelsen, Søfartsstyrelsen, Færdselsstyrelsen, Socialstyrelsen samt Statens Administration.

Det er 38 byer, fordelt på 25 kommuner, der nu får glæde af de statslige arbejdspladser.

Her skal de statslige arbejdspladser ligge:
 • Næstved: 395
 • Sønderborg: 392
 • Odense: 286
 • Ringsted: 281
 • Hjørring: 257
 • Viborg: 248
 • Aalborg: 219
 • Aarhus: 201
 • Korsør: 190
 • Holbæk: 119
 • Slagelse: 121
 • Esbjerg: 105

Kilde: dr.dk

UDVID

Bekymring fra fagforeninger

Flere fagforeninger har udtryk bekymring for flytteplanerne. Ingeniørforeningen advarer om, at regeringens "udflytningsiver" kan ende som et selvmål, der i sidste ende vil gå ud over både de styrelser, som flyttes væk fra København og det lokale erhvervsliv i de byer, de flyttes til.

- Ledigheden for ingeniører er i dag meget lav i hele landet, og derfor er de på ingen måde tvunget til at flytte med deres arbejdsplads. De kan ganske enkelt få et nyt job, der hvor de bor, siger Thomas Damkjær Petersen, der er formand for de berørte tekniske og naturvidenskabelige akademikere i IDA offentlig, til Ritzau.

Også i HK er man bekymret. Her kræver man en tryghedsaftale for de mennesker, der får flyttet arbejdspladsen langt væk fra deres bopæl. Det skal både være for dem, der kan flytte med, og dem der ikke kan.

- Det kan være hjælp til at finde nyt job, men også ordentlige vilkår for, at man kan prøve at flytte med, og kan det ikke lade sig gøre, så skal man have mulighed for at komme ordentligt ud af det igen, siger Rita Bundgaard, der er formand for HK/Stat, til dr.dk.

I Dansk Magisterforening, som har omkring 3000 medlemmer af statens styrelsen, er man især bekymret for finansieringen af udflytningen.

- Det virker underfinansieret. Jeg har hørt, at det er rigtig mange arbejdspladser, der skal rykkes, hvor vi tæller i tusinder. Vi har set på finansloven, at der er afsat 400 millioner kroner, siger konstitueret formand Camilla Gregersen til Ritzau.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.