Så mange millioner koster dronningens sommertogter

Det kan være en dyr fornøjelse, når landets kommuner får besøg af majæsteten.
Dronning Margrethe besøgte i juni måned Varde Kommune på årets sommertogt. Besøget varede to dage og bød blandt andet på karetkørsel gennem byen med Garderhusarerne. Den samlede pris var 726.429,82 kroner.
Dronning Margrethe besøgte i juni måned Varde Kommune på årets sommertogt. Besøget varede to dage og bød blandt andet på karetkørsel gennem byen med Garderhusarerne. Den samlede pris var 726.429,82 kroner. Foto: Scanpix/arkiv

Billeder af flagende børn og musikoptog ruller over tv-skærmene, når dronningen for tiden besøger en række af landets kommuner i forbindelse med det traditionsrige sommertogt med skibet Dannebrog.

Men festlighederne, som skal byde dronning Margrethe velkommen, har som altid en pris. Og det viser sig, at flere kommuner fyrer over en halv million kroner af på royal velkomst og efterfølgende frokost. Det viser en aktindsigt, som DR's Undersøgende Databaseredaktion har fået i regnskaber for de kommuner, dronningen har besøgt siden 2014.

Samlet set har de 12 kommuner, som dronningen allerede har besøgt, og de tre, hun besøger i denne uge, punget ud med over 6,5 millioner kroner.

Udgifterne varierer dog kraftigt fra kommune til kommune.

I Lolland og Varde Kommuner, hvor dronningen lagde vejen forbi tidligere på sommeren, brugte man henholdsvis 812.294,82 og 726.429,81 kroner. Omvendt nøjedes man i 2014 i Odense Kommune med at spendere 181.588,46 kroner. 

På Syddjurs Kommune brugte man sidste år 687.522,21 kroner, og det behager ikke byrådsmedlem for SF, Jens Rasmussen.

- Vi sidder lige nu i budgetforhandlinger for næste år, hvor vi har masser af mindre ting, vi kæmper med at finde penge til. Vi bruger eksempelvis en halv million kroner på at forbedre servicen for vores ældre. Det kunne vi have gjort for et år siden, hvis vi ikke havde brugt de mange penge på dronningens besøg, siger Jens Rasmussen.

Borgmester Claus Wistoft (V) afviser kritikken.

- Sådan et besøg har jo en effekt i mange år. Og netop for at få den størst mulige effekt, valgte vi altså at gøre det ordentligt med en stor pakke over flere dage, siger han.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.