Så mange ledige mister dagpengene med den nye reform

Politikerne har et forklaringsproblem, for den reform, de vedtager i dag, løser ikke det store problem, at mange tusinder ryger ud af dagpengesystemet hvert år, lyder det fra professor.
Arbejdsmarkedsforsker Henning Jørgensen frygter at de, der mister retten til dagpenge, får meget svært ved at finde arbejde igen.
Arbejdsmarkedsforsker Henning Jørgensen frygter at de, der mister retten til dagpenge, får meget svært ved at finde arbejde igen. Foto: Scanpix/arkiv

Selv med de forbedringer, som Folketinget vedtager i dag, vil der være omkring 10.000 mennesker, der ryger ud af dagpengesystemet hvert år.

Sådan lyder prognosen fra A-kassernes brancheorganisation, AK-Samvirke, skriver Ugebrevet A4.

- Der er ikke noget i de data, vi har til rådighed, der tyder på, at vi kommer under 10.000 om året. Det er nok det niveau, vi skal forvente fra 2017 og nogle år frem, siger direktør Verner Sand Kirk i AK-Samvirke.

10.000 er stadig for mange, lyder det fra LO, som har været med til at strikke dagpengereformen sammen. Men tallet ville være minimum 2.000 højere, hvis det ikke var for reformen.

- Det antal personer, som årligt mistede dagpengeretten fra 2013 til 2015, var alt for højt. Derfor var det også vores hovedprioritet i forbindelse med dagpengereformen, at det skulle være væsentligt færre, siger Mads Busck, der er arbejdsmarkedspolitisk konsulent i LO.

Arbejdsmarkedsforsker Henning Jørgensen mener, at det er mislykkedes for politikerne at løse ’dagpengeproblemet’.

- Det bliver et vedvarende problem, at rigtig mange får revet deres forsørgelsesgrundlag væk. Så vi kommer til at se en marginalisering af nogle af dem, der ellers har været faste kernetropper på arbejdsmarkedet, siger han.

En Puch Maxi og så ryger kontanthjælpen

Han frygter, at de ledige, der mister dagpengene, ryger helt ud af systemet, fordi de heller ikke har ret til kontanthjælp.

- De kan jo falde helt igennem, for de kan ikke få kontanthjælp, hvis de bare ejer noget af 10.000 kroners værdi. Det er jo ikke meget mere end en Puch Maxi, så får du ikke en krone, siger Henning Jørgensen.

Men det er ikke nok med, at de mister deres forsørgelsesgrundlag. Det bliver også meget sværere at finde et arbejde, når man hverken er på kontanthjælp eller dagpenge.

- Når du falder ud, gør jobcentrene ikke noget for dig. Du forsvinder simpelthen ud af systemet, og du får ikke nogen hjælp, siger han.

Henning Jørgensen mener, politikerne har et forklaringsproblem, når de i dag vedtager en reform, der ikke løser problemer med, at omkring 10.000 falder ud af dagpengesystemet hvert år.

- De her mennesker har jo opført sig efter alle kunstens regler, de har meldt sig i A-kasse, betalt skat, søgt arbejde, og allevel mister de dagpengene efter to år. Men de er jo stadig borgere i det her samfund, og så har vi også pligt til at hjælpe dem i arbejde, siger han.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.