Så mange har spist supermarkedernes skrald

Mange danskere ser stort på fødevarers datostempel, viser undersøgelse.
Arkivfoto. Fra december 2014 må butikker sælge varer, der har overskredet 'mindst holdbar til'. Men den hurtigste løsning lige nu er at ændre prisen på varerne, mener stifteren af forbrugerbevægelsen 'Stop Spild Af Mad'.
Arkivfoto. Fra december 2014 må butikker sælge varer, der har overskredet 'mindst holdbar til'. Men den hurtigste løsning lige nu er at ændre prisen på varerne, mener stifteren af forbrugerbevægelsen 'Stop Spild Af Mad'. Foto: PANDURO JENS Polfoto

20 plader økologisk luksus-chokolade, der er få dage fra at overskride sidste salgsdato, er et godt eksempel på, hvad man kan finde i supermarkedernes affaldscontainere.

Med mere fokus på madspild samler "skraldere", der efterhånden er blevet et udbredt fænomen, spiselig mad, som er kasseret af butikkerne, selv om det kan være ulovligt.

En undersøgelse foretaget af YouGov for metroxpress viser, at det faktisk er 23 procent af danskerne, der har prøvet at spise skrald.

Selv om det kan lyde ulækkert, er det ikke farligt ifølge fødevare- og hygiejneekspert Michael René:

- Hvis emballagen ikke er brudt, er det ikke farligt at spise mad, hvor holdbarhedsdatoen er udløbet. Kvaliteten kan være forringet, men hvis man ikke har noget imod for eksempel klumper i mælken, så sker der ikke noget, siger han til metroxpress.

Han mener, man skal stole på sin egen dømmekraft, når det gælder madens tilstand:

- Hvis en emballage har ligget i en container, så skal man se på emballagen som forurenet. Men man kan sagtens bruge sin sunde fornuft og dufte og kigge på varen og vurdere, om den kan spises, siger han.

Fra december 2014 må butikker sælge varer, der har overskredet "mindst holdbar til". Men den hurtigste løsning lige nu er at ændre prisen på varerne, mener stifteren af forbrugerbevægelsen "Stop Spild Af Mad":

- Skraldere er et bevis på, at der er mad, der kan spises, i containerne. Skraldere er også et tegn på, at problemet med madspild ikke er løst. Madspild skal stoppes, før det rammer containeren. For eksempel ved at sætte prisen ned på mad, der er tæt på udløbsdatoen, forklarer Selina Juul til metroxpress

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.