Så mange bliver ramt af ny kontanthjælp

Besparelserne på kontanthjælpen kommer til at ramme 32.000 mennesker hvert år, skønner Beskæftigelsesministeriet. Det er trist, mener landsforening.
32.000 bliver ramt af den nye kontanthjælp. Hvis de bliver samlet, kan de næsten fylde Parken i København op. 
32.000 bliver ramt af den nye kontanthjælp. Hvis de bliver samlet, kan de næsten fylde Parken i København op.  Arkivfoto: Liselotte Sabroe/Scanpix.

Titusindvis af ledige får økonomisk smæk som følge af besparelserne på kontanthjælpen, som lige er blevet aftalt. Det her vil sende flere ledige ud i tovene, vurderer landsforening.

Omkring 32.000 vil hvert år blive ramt af den nye kontanthjælp. Det skønner Beskæftigelsesministeriet i et svar til Avisen.dk.

Ministeriet skønner, at 24.000 mennesker vil blive berørt af, at der nu indføres et loft over kontanthjælpen. Det betyder, at ledige højst kan få et bestemt beløb hver måned inklusive blandt andet boligstøtte.

Ifølge ministeriets egne tal betyder det nye loft, at familier med børn i gennemsnit vil miste mindst 2.300 kroner hver måned i såkaldt rådighedsbeløb. Det er, hvad der er tilbage, når skatter, boligudgift og eventuel daginstitution er betalt.

225-timers regel rammer tusinder

Ud over loftet over kontanthjælpen vil mange også blive ramt af, at de ikke får arbejde 225 timer - svarende til seks uger - hvert år. De vil få beskåret deres kontanthjælp med op til 1.000 kroner hver måned.

Beskæftigelsesministeriet skønner, at reglen om mindst 225 timers arbejde om året vil ramme 700 gifte og 7.300 ugifte. Alt i alt 8.000.

Regnestykket er altså:

  • 24.000 rammes af loftet over kontanthjælpen
  • 8.000 rammes af 225-timers reglen
  • 32.000 i alt.

Der er vel at mærke tale om fuldtidspersoner, hvilket i virkelighedens verden betyder flere enkeltpersoner. Nogle vil blive ramt af begge dele, hvilket kan gøre det samlede antal mindre.

Øv, siger landsforening

Det er trist og helt forkert, at politikerne rammer så mange ledige. Det mener Hans Schjørmann, som er medlem af bestyrelsen for Landsforeningen Lediges Vilkår.

- Det gør indtryk, at så mange bliver ramt af den nye kontanthjælp. Det er desværre en fortsættelse af den marginalisering af de arbejdsløse, som vi har oplevet så længe, siger Hans Schjørmann, og fortsætter:

- Det her indgreb kan gå hen og blive rigtigt dyrt for samfundet, hvis man for eksempel på den her måde skubber flere ud i kriminalitet. Så bliver vejen tilbage til et normalt liv meget lang.

Regeringen regner med, at den nye kontanthjælp får 730 personer flere i arbejde. Herom siger Hans Schjørmann:

- Jeg tror ikke, at flere kommer i arbejde som følge af det her. Dels mangler de ledige ikke incitament til at søge job. Dels er jobbene der ganske enkelt ikke.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.