Så mange bakterier spreder håndtørreren

Håndtørrere spreder ekstremt mange bakterier, og de bliver hængende i luften i op til 15 minutter efterfølgende, viser et nyt studie.
Det er godt at vaske hænder - men håndtørrerne, der findes på mange offentlige toiletter, er de rene bakteriespredere.
Det er godt at vaske hænder - men håndtørrerne, der findes på mange offentlige toiletter, er de rene bakteriespredere. Colourbox

Af Videnskab.dk

Håndtørrere, som ofte kan findes på offentlige toiletter, tørrer ikke alene hænderne, når de blæser. De spreder også potentielt sundhedsskadelige bakterier i luften.

Ifølge et nyt studie fra Leeds University i England er der 27 gange flere bakterier i luften omkring en håndtørrer end ved brug af papir. Det skriver Videnskab.dk: http://videnskab.dk/krop-sundhed/handtorrere-spreder-bakterier-i-stor-stil

Forskerne tog nogle luftprøver på henholdsvis en og to meters afstand fra håndtørrerne, og her registrerede de mælkesyrebakterier. Disse bakterier er ikke sundhedsskadelige, men hvis de spredes ved lufttørring, kunne noget tyde på, at andre knap så behagelige bakterier også kan spredes på samme måde.

Der var stadig bakterier i luften omkring håndtørreren i 15 minutter, efter testpersonerne havde tørret hænder.

Læs også hos Videnskab.dk: Sådan bør du tørre hænderne
http://videnskab.dk/krop-sundhed/sadan-bor-du-torre-haenderne

Mark Wilcox, professor ved School of Medicine og leder af forskningsteamet, påpeger, at de nye opdagelser giver en indsigt i, hvordan bakterier spredes, og hvor stor faren er for at blive syg.

»Næste gang du tørrer dine hænder i en håndtørrer på et offentligt toilet, spreder du måske bakterier uden at vide det,« siger han.

Forskerne smurte 60 testpersoners hænder ind i mælkesyrebakterier. Derefter tog de 120 stikprøver i luften omkring håndtørrerne Derudover undersøgte de spredningen af dråber ved separate tests, hvor forsøgspersonernes hænder var dækket af maling.

Læs også hos Videnskab.dk: Hygiejnehypotesen: Derfor er skidt og snavs sundt – især for børn
http://videnskab.dk/krop-sundhed/hygiejnehypotesen-derfor-er-skidt-og-snavs-sundt-isaer-born

Det viste sig her, at spredningen af dråber var værst ved brug af håndtørrere frem for papir.

Nina Kristine Sorknes, seniorrådgiver ved Norsk folkesundhedsinstitut, fortæller, at der ikke findes et entydigt svar på, hvilket tørrealternativ der er bedst. Nogle studier viser, at effekten er bedre med håndklædepapir end med håndtørrere, mens andre viser det modsatte resultat.

Et andet studie, også fra Storbritannien, viser, at papir fjerner bakterierne bedst. Her var der kun halvt så mange bakterier på hænderne efterfølgende, når man sammenlignede med slet ikke at tørre hænderne i det hele taget.

Læs også hos Videnskab.dk: Skal jeg bruge håndsæbe eller flydende sæbe?
http://videnskab.dk/sporg-videnskaben/skal-jeg-bruge-handsaebe-eller-flydende-saebe

Nina Kristine Sorknes er ikke overrasket over, at håndtørrere kan sprede bakterier.

»De blæser temmelig kraftigt på hænderne. Alt afhængigt af om hænderne er rengjort tilstrækkeligt, kan man forestille sig, at sygdomsfremkaldende mikroorganismer kan spredes på samme måde, som det engelske studie viser,« siger Nina Kristine Sorknes.

»Desværre ved vi, at hænder ikke bliver rengjort ordentligt, enten fordi man ikke bruger nok sæbe, eller fordi man ikke giver sig nok tid til det. Men de fleste bakterier og mikroorganismer er ikke farlige.«

Læs også hos Videnskab.dk: Håndvask redder dig fra influenza
http://videnskab.dk/krop-sundhed/handvask-redder-dig-fra-influenza

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.