Så gamle er dine børn, før de kan børste tænder selv

Dine børn bliver først store nok til selv at stå for tandbørstningen, når de er fyldt 10 år og kræver derfor hjælp indtil da – den hjælp lykkedes det ikke mange forældre at give, viser undersøgelser.
Dit barn skal faktisk have en ret høj alder, før du trygt kan overlade al tandbørstningen til ham eller hende.
Dit barn skal faktisk have en ret høj alder, før du trygt kan overlade al tandbørstningen til ham eller hende. Foto: SCANPIX arkiv

Af Mette Skøtt, NewsDesk, Aller Media

Du er træt, der har været en lang dag, og du mangler faktisk både opvasken og en del arbejde, før din dag er slut. Til gengæld er dine børns dag ved at være slut, de skal i seng om lidt, og som mange yngre børn kræver det lidt hjælp i form af vask og sigen go’ nat. Du orker bare ikke hele turen i dag og beder dem, som så ofte før, om selv at børste tænder.

Læs hvordan du giver dit barn sunde spisevaner på femina.dk

Du er ikke alene. Det er noget mange danske forældre overlader til de yngre børn selv at stå for, viser undersøgelser fra Colgate-Palmolive, og det er ikke godt nok, ifølge tidligere overtandlæge ved Frederiksberg Kommunes Tandpleje, Lene Esmark, for det går ud over tænderne senere i livet:

-Børn, der får gode tandbørstningsvaner med hjemmefra, har mindre risiko for at få huller i tænderne som voksne. Det er ikke kun vigtigt at passe på de blivende tænder, mælketænderne er også vigtige, fordi de påvirker kæbens vækst og pladsforholdene for de blivende tænder. Huller i mælketænderne kan skade de blivende tænder.  

Få Ole Henriksens bedste tip til et sundt liv på femina.dk

Drop opvasken

Du kan måske i øjeblikket synes, at det er en god idé, at børnene selv lærer, at de hver dag to gange om dagen skal stille sig foran spejlet på badeværelset og børste tænderne i to minutter. Men det nytter ikke noget, hvis ikke du er til stede for at vejlede og hjælpe. Børnenes fysik er nemlig slet ikke god nok til, at de kan styre sådan en omgang selv, før de har rundet 10 år.

Vil du gerne være perfekt mor? Se på femina.dk hvordan det kan skade dit barn

Drop derfor hellere opvasken og hjælp børnene, og vil du gerne gøre mere endnu, så råder Lene Esmark til, at du tænker over børnenes sukkerforbrug. Det er nemlig sukkeret, der er den helt store synder, når det kommer til hul i tænderne. Og er dine børns munde badet i sukkerrester, så kræver det altså, at der bliver børste tænder morgen og aften med hjælp fra en voksen.

Se også:

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.