Så fed skal din creme være til vinter

Når temperaturen falder, bliver din hud mere følsom. Læs hudlægens råd til at holde huden flot gennem vinteren.

Halstørklæder og huer dukker op fra kælderkasserne, og vinterstøvlerne skal støves af, før frostgraderne kommer snigende.

Men det er ikke kun garderoben, der skal opdateres - badeværelsets creme-samling skal måske også opdateres.

- Der er desværre en tendens til, at man har en mere tør hud om vinteren på grund af kulden og vores tørre miljø indenfor, siger Lone Skov, der er hudlæge og professor i hudsygdomme samt overlæge ved Hud- og allergiafdelingen på Gentofte Hospital.

Hun forklarer, at de lave temperaturer og det tørre indeklima gør, at huden bliver tør, kommer til at klø, og at man derfra kan udvikle eksem.

- Hvis man føler, at huden bliver tør, så skal man smøre sig. Der findes et hav af cremer, men hvad man skal smøre med, kommer an på, hvordan ens hud er, og hvad man lægger vægt på, siger Helle Jacobsgaard, der er farmaceut i Danmarks Apotekerforening.

Hun forklarer, at hvis man er allergisk, skal man gå efter cremer, der er allergivenlige. Her kan man foretrække cremer med svanemærket eller Den Blå Krans.

Ellers kan man se efter, om cremen indeholder parfume. Det betyder ikke noget for cremens virkning, men for nogle kan det være vigtigt, at cremen dufter - for andre ikke.

Det er ikke alle, der behov for at ribbe apotekets hylder for fedtcreme. Men plejer huden at blive tør, når temperaturen falder, er det en god idé at have en god creme liggende.

- Hos rigtigt mange af dem der har syg hud i forvejen, altså for eksempel har eksem, bliver det værre om vinteren. De skal typisk smøre sig mere og med federe creme end de plejer, siger overlæge Lone Skov.

Hun anbefaler, at folk, der har problemer med tør hud, smører sig med creme, der har omkring 70 procent fedt typisk et par gange om dagen.

De fleste kan bedre lide cremer, der er vandbaseret, men som kan have et højt fedtindhold. Salver er derimod baseret på olie eller vaseline. Lotion nytter ikke noget, fordi fedtindholdet er for lavt.

Når huden er smurt godt ind, handler det om at holde den varm udendørs.

- Jeg råder folk, der døjer med tørre hænder, til at tage handsker på lige så snart, det er under 10 grader. For hvis huden bliver kold, er den mere følsom, siger hun.

Derfor er det også vigtigt at huske cremen, hvis du skal på skiferie hen over vinteren - især solcreme.

- Det er rigtig hårdt for din hud, når solen reflekterer i sneen. Når du kommer hjem igen, vil det være en god idé at give huden fugt med din almindelige creme, siger Helle Jacobsgaard.


6 gode råd for at undgå tør hud:

- Hvis der er behov, så smør med fede cremer dagligt.

- Undgå for hyppig håndvask, da det kan tørre huden endnu mere ud. Brug i stedet desinficerende geler, gerne med glycerin.

- Har du problemer med tørre hænder, så brug handsker, når du er udenfor - særligt hvis det er under 10 grader.

- Undgå stramt tøj.

- Drik rigeligt med vand, gerne omkring 1-1,5 liter om dagen, så du holder huden fleksibel. Spis sundt og varieret, for er du i mangel på vitaminer, er huden mere udsat.

Kilde: Hudlæge Lone Skov og Apoteket.dk

/ritzau/FOKUS

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.