Så få plejehjem vil ansætte en flygtning

Tre ud af ti plejehjemsledere forventer at beskæftige flygtninge i en eller anden grad, viser en ny undersøgelse.
81 procent af plejehjemslederne mener, at danskkundskab er en forudsætning for et job på et plejehjem.
81 procent af plejehjemslederne mener, at danskkundskab er en forudsætning for et job på et plejehjem. Foto: Scanpix/arkiv

Hvordan ser de danske plejehjemsledere på muligheden for at ansætte flygtninge som arbejdskraft på de danske plejehjem?

Det spørgsmål blev plejehjemslederne stillet for nylig i en undersøgelse, som TrivselsForum og LederForum står bag. Svaret er, at kun tre ud af 10 plejehjemsledere forventer at beskæftige flygtninge i en eller anden grad. Det skriver Magasinet Pleje.

Det er i LederForums undersøgelse tydeligt, at danskkundskaber er en væsentlig faktor, når man skal have med ældre mennesker at gøre. 81 procent mener således, at danskkundskab er en forudsætning for et job på et plejehjem.

Undersøgelsen viser også, at én ud af 10 plejehjemsledere allerede har en flygtning i beskæftigelse på plejehjemmet.

- Ældresektoren har altid været vant til - og parate til - at modtage praktikanter, folk i flexjob, i arbejdsprøvning og ufaglærte. Selvfølgelig er man også gearet til at sætte flygtninge i arbejde. Så når kun tre ud af 10 plejehjemsledere forventer at beskæftige en flygtning, skal man ikke opfatte det negativt. Det er blot en forudsætning, at man kan kommunikere på dansk, når man har med ældre mennesker med plejebehov at gøre, siger formand for LederForum, Ole Mørk Nielsen, til Magasinet Pleje.

- De fleste plejehjemsledere har dog ikke flygtninge ansat, og det er faktisk lidt på den baggrund, at vi lavede denne undersøgelse. For det kommer bag på os, at behovet ikke har været der endnu, siger han.

Hans erfaring med flygtninge - og i det hele taget medarbejdere med anden etnisk oprindelse end skandinavisk - på danske plejehjem er positiv.

- Min oplevelse er, at der er tale om behagelige mennesker med store hjerter, der har lyst og evne til at gøre en forskel. God arbejdskraft har vi altid brug for på de danske plejehjem, siger Ole Mørk Nielsen.

I undersøgelsen svarer 75 procent af plejehjemslederne, at de har ansat personale af anden etnicitet end skandinavisk.

367 plejehjemsledere har i april 2016 besvaret spørgeskemaet.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.