Så enkelt er det: Derfor bliver du vinter-deprimeret

Døjer du med synet, er du i fare for at blive deprimeret over vinteren. Svagsynede har langt større risiko for at få en vinter-depression end de, der ser normalt.
Årsagen til vinterdepression skal muligvis findes i øjnene.  
Årsagen til vinterdepression skal muligvis findes i øjnene.   FOTO: Scanpix

Øjnene spiller en markant rolle, når det kommer til at udvilke en vinterdepression, viser nye studier fra Danmark.

Mørket og den kolde tid er medvirkende til, at mange danskere udvilker en depression i vinter-sæsonen. Men det er ikke hvem som helst, der har den største tendens til at blive ramt, skriver Videnskab.dk

Dårligt syn giver tristhed

Er du svagsynet, har du tre gange så stor risiko for at blive ramt som almindelig seende. Blinde har også en markant større risiko, viser et dansk studie offentligjort i det videnskabelige tidsskrift British Journal of Psychiatry.

- Det her studium bidrager med relevant og ny viden om hyppigheden af vinterdepression hos blinde og svagsynede. Studiet giver anledning til at undersøge, om årsagen til en meget kompliceret lidelse som vinterdepression faktisk findes i øjets nethinde og ikke i hjernen, siger øjenlæge og ph.d.-studerende på Københavns Universitet, Shakoor Ba-Ali.

Han har ikke været med til at lave studiet, men pointen er, at vi sandsynligvis ikke som tidligere troet udvilker vinterdepressionen via vores hjerner, men mere igennem vores øjne.

Det betyder at de folk, som slås med nedsat syn, er mere udsatte end almindelige mennesker. Men det pudsige ved studiet er, at blinde faktisk er mindre udsatte end svagsynede.

Forskerne er endnu ikke klar over den præcise grund til dette, men der kan være forskellige mekanismer, som spiller ind.

Den ny viden fortæller til gengæld, at lys-terapi som bruges i behandlingen mod vinter-depression, godt kan have en virkning, selvom synet er dårligt.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.