Så dårligt er batteriet i nye smartphones

Vores telefoner bliver flottere og større med tiden, men ikke nødvendigvis bedre, viser en laboratorietest fra Forbrugerrådet Tænk.
Nye smartphone-modeller klarer sig dårligere i test end modeller fra 2014 og helt tilbage til 2013.
Nye smartphone-modeller klarer sig dårligere i test end modeller fra 2014 og helt tilbage til 2013. Foto: Colourbox/free

Smartphones har været en del af vores liv i efterhånden mange år, men som telefoner har de teknologisk ikke rykket sig ret meget.

Og for nogle modeller går det endda den forkerte vej, mener projektleder i test- og analyseafdelingen hos Forbrugerrådet Tænk, Mikkel William Nielsen.

I et samarbejde med andre europæiske forbrugerorganisationer har Forbrugerrådet Tænk netop testet en række nye smartphone-modeller, og særligt Samsungs modeller overrasker negativt.

- Samsungs helt nye modeller er samlet set ikke lige så gode produkter, som deres forrige modeller var, og det skyldes blandt andet batteriet, siger han.

Man kan for eksempel ikke længere selv skifte batteriet på flere af Samsungs nye modeller, og man kan heller ikke sætte et eksternt hukommelseskort i, hvilket er noget af det, der trækker ned i den samlede bedømmelse.

- Vores test viser, at batterilevetiden på den nye Samsung Galaxy S6-model for eksempel er ringere end forrige års S5-model, når telefonen er på standby, eller når man bruger GPS. Samlet set får batteriet på den nye model karakteren "God", mens S5-modellen fik karakteren "Meget god" for sit batteri, siger Mikkel William Nielsen.

Det skyldes ifølge Samsung, at selskabet har valgt at fokusere på hurtigladning af deres nye modeller.

- På sine nye modeller har Samsung valgt at fokusere på at lette opladningen af telefonens batteri, hvilket foregår på to måder: gennem trådløs opladning og med en ny hurtigladnings-funktion, hvor brugeren med 10 minutters opladning kan få op til 4 timers batterilevetid, siger Malin Rönnmark, som er Samsungs kommunikationschef i de nordisk lande.

Samtidig var den gamle S5-model vandafvisende og støvtæt, hvilket Samsung er gået væk fra med sine nye modeller.

Den største overraskelse ved Forbrugerrådet Tænks opdaterede testskema over smartphones er måske, at "mosefundet" Samsung Galaxy S4 fra foråret 2013 stadig ligger bedre placeret end Samsungs nye modeller og Apples seneste iPhone-modeller.

Det har igen noget at gøre med, at telefonens kerneegenskaber, det vil sige muligheden for selv at øge telefonens hukommelse, antennens følsomhed og ikke mindst batterilevetiden, var bedre i 2013, end de er i dag.

Målt på de parametre er den gamle S4 også en bedre telefon end de nye iPhone-modeller, som har dårligere batterilevetid end forrige års model iPhone 6. Og netop iPhone 6 fik negativ kritik for sin batterilevetid.

- Vi forholder os for eksempel ikke til et parameter som design. Vi undersøger telefonens ergonomi og brugervenlighed, og hvor holdbar den er, men forholder os mindre lidt til, om det er en plastikmodel, eller om den er lavet af aluminium - så længe det vel at mærke ikke har betydning for telefonegenskaberne, siger Mikkel William Nielsen.

Og han er da også tilbageholdende med at anbefale en ældre telefon som Galaxy S4, fordi du risikerer at mangle eller skulle vente længe på vigtige sikkerhedsopdateringer.

- De telefoner, vi tester, er udstyret med det styresystem, som fulgte med fra fabrikken, så man skal være opmærksom på, at telefonen kan opføre sig anderledes, når den får nyere opdateringer og måske efterfølgende kan føles langsommere, siger Mikkel William Nielsen.

Fakta:

I en undersøgelse fra Storbritannien svarer to ud tre smartphone-brugere, at telefonfabrikanter glemmer de basale egenskaber som antennekvalitet og batterilevetid, når de udvikler nye modeller.

De vigtigste ting, når de skal vælge nye telefoner, er brugervenlighed (28 procent), en god telefonforbindelse (21 procent) og batterilevetid (21 procent).

Undersøgelsen er baseret på svar fra 5306 respondenter, hvoraf 2242 bruger en iPhone.

Kilde: uSwitch.com

/ritzau/FOKUS

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.