S: Regeringen er kyniske overfor sygeplejerskers arbejdsmiljø

Regeringen er ved at fjerne forebyggelse af vold mod hospitalsansatte. Samtidig viser nye tal, at 36 procent af offentligt ansatte sygeplejersker udsættes årligt for vold eller truende adfærd.
36 procent af offentligt ansatte sygeplejersker har inden for det sidste år oplevet vold eller truende adfærd i deres arbejde. Regeringen ønsker at skære i forebyggende arbejde.
36 procent af offentligt ansatte sygeplejersker har inden for det sidste år oplevet vold eller truende adfærd i deres arbejde. Regeringen ønsker at skære i forebyggende arbejde. Foto: Kristian Brasen, Scanpix/Arkiv

36 procent af offentligt ansatte sygeplejersker har inden for det sidste år været udsat for vold eller truende adfærd på deres arbejde.

Det viser en ny stor undersøgelse fra Dansk Sygeplejeråd.

Men der er ikke meget hjælp at hente for landets sygeplejersker på Christiansborg. I regeringens finanslovsforslag er der lagt op til at skære i forebyggelsen af vold mod hospitalsansatte.

Det er helt hen i vejret, mener socialdemokraternes (S) arbejdsmiljøordfører, Lennart Damsbo-Andersen.

- Det er uacceptabelt. Når vi ved, at det kan lade sig gøre at forebygge, så er det jo fuldstændig tåbeligt, at spare indsatsen væk, siger Lennart Damsbo-Andersen.

Fjerner midler fra kampagner

I februar måned indgik den daværende SR-regering en aftale med SF og Enhedslisten om samlet at tilføre 21 millioner til forebyggelse af vold mod hospitalsansatte fra 2015 til 2018.

De første 12 millioner bliver brugt i år. Så det er de resterende ni millioner, som regeringen har taget ud af deres finanslovsforslag.

Ifølge Lennart Damsbo-Andersen har regeringen valgt udelukkende at lytte til arbejdsgivernes interesser, når de har fundet steder at spare på forebyggelse i arbejdsmiljø.

- Regeringen har jo valgt at kigge på, hvilke af de her indsatser i forebyggelsesfonden, som arbejdsgiverne siger, at de vil have. Den har beholdt nano-centeret, og det er kun fordi, at arbejdsgiverne har ønsket det, siger Lennart Damsbo-Andersen.

Bekymret for arbejdsmiljøet

Og det er ifølge arbejdsmiljøordføren en kedelig indstilling.

- Regeringen er fuldstændig kyniske i forhold til, at der for eksempelvis er rigtig mange sygeplejersker, der bliver udsat for vold på den ene eller anden måde, siger Lennart Damsbo-Andersen.

Lennart Damsbo-Andersen håber derfor, at regeringen ikke får sine spareønsker opfyldt.

- Jeg er bekymret på vegne af de mennesker, der lever med, at man kan blive udsat for vold. Og jeg er også bekymret for regeringen og beskæftigelsesministerens holdning og tankegang, siger Lennart Damsbo-Andersen.

DF: Vi er forbeholdende

I Dansk Folkeparti (DF) er man mere påpasselig med udmeldingerne.

- Vi er ikke helt enige i regeringen om det hele. Men jeg vil vente med at tage stilling, til at jeg har fået uddybet, hvad det er, de vil skære væk og lægge om, siger Bent Bøgsted.

Han kan ikke love, at de forebyggende indsatser, er noget som DF vil kæmpe for i eventuelle finanslovsforhandlinger med regeringen.

- Der kan være andre ting, der er ligeså vigtige, derfor skal vi have en mere klar forståelse for, hvad regeringen vil skære væk, og hvordan de eventuelt vil løfte opgaverne, hvis de bliver skåret væk, siger Bent Bøgsted.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.